Sindikati protiv privatizacije PKB-a

Predstavnici dva reprezentativna sindikata u PKB korporaciji smatraju da privatizacija ne bi bila dobra za uspešno poslovanje te kompanije, napominjući da oni i sada imaju vlasnika - a to je grad Beograd. Predsednik sindikata Nezavisnost u PKB-u, Nikola Lazić, rekao je za Tanjug da korporacija ima resurse, potencijale i mogućnosti da dobro posluje u sadašnjoj vlasničkoj strukturi. Mi imamo titulara. Grad je vlasnik preduzeća i nemamo obavezu da se privatizujemo. Naš stav je da može eventualno da se promeni struktura kapitala, i naša nastojanja ići će u tom pravcu. Da se od akcija koje smo poklonili gradu, vrati deo poklona zaposlenima, a u jednom delu da se sa eventualnim strateškim partnerom dogovori dokapitalizacija PKB-a, naveo je on...

Predstavnici dva reprezentativna sindikata u PKB korporaciji smatraju da privatizacija ne bi bila dobra za uspešno poslovanje te kompanije, napominjući da oni i sada imaju vlasnika - a to je grad Beograd.

Predsednik sindikata Nezavisnost u PKB-u, Nikola Lazić, rekao je za Tanjug da korporacija ima resurse, potencijale i mogućnosti da dobro posluje u sadašnjoj vlasničkoj strukturi.

"Mi imamo titulara. Grad je vlasnik preduzeća i nemamo obavezu da se privatizujemo. Naš stav je da može eventualno da se promeni struktura kapitala, i naša nastojanja ići će u tom pravcu. Da se od akcija koje smo poklonili gradu, vrati deo poklona zaposlenima, a u jednom delu da se sa eventualnim strateškim partnerom dogovori dokapitalizacija PKB-a", naveo je on.

Predstavnici sindikata i rukovodstva PKB-a smatraju da bi država i grad trebalo da kontrolišu većinski paket akcija, da budu vlasnici najmanje 51 odsto kapitala, naveo je Lazić.

"I sindikati i poslovodstvo razmišljaju u tom pravcu. Mislim da smo naišli na razumevanje i Agencije za privatizaciju. Sada ostaje da intenziviramo kontakte sa gradom kao vlasnikom", rekao je on, napominjući da Agencija za privatizaciju do 1. novembra treba da izađe sa predlogom modela za privatizaciju PKB korporacije.

Taj model grad, kao vlasnik, ne mora da prihvati i ne mora da se privatizije firma, objasnio je Lazić.

Podsetio je da je u poslednjih 10 godina PKB korporacija prošla nekoliko vlasničkih transformacija, a u jednom trenutku zaposleni su sav društveni kapital kao poklon dali na upravljanje gradu Beogradu, koji je tako postao većinski vlasnik PKB-a, što se do sada pokazao kao dobar model poslovanja.

On je rekao da su predstavnici rukovodstva i sindikata PKB-a juče imali sastanak u Agenciji za privatizaciju, gde im je predočeno da Agencija ima zadatak da privatizuje sva društvena preduzeća.

U Agenciji za privatizaciju im je, kako dodaje, objašnjeno da je obaveza da se privatizuje samo društveni kapital.

PKB u ovom trenutku ima nešto više od jednog procenta društvenog kapitala, ostatak vlasništva je poklonjen gradu Beogradu, a oko 0,27 odsto je privatni kapital od kupljenih akcija, istakao je Lazić.

"To je dobar model poslovanja, jer mi u ovom momentu postižemo dobre poslovne rezultate. Još jedan razlog zašto ne bi trebalo privatizovati PKB jesu ovogodišnji rezultati. Imamo rekordnu proizvodnju u stočarstvu, proizvodnja mleka nikada nije bila veća od kada posluje PKB. U toj proizvodnji smo apsolutno dominantni u državi".

On je naglasio da bi država, ne finansijski, već administrativno trebalo da pomogne korporaciji, ukazavši da PKB jedina u državi nije dobila subvencije za proizvedeno mleko.

Lazić je podsetio da PKB dnevno proizvodi između 170.000 i 200.000 litara mleka ekstra klase, što predstavlja više od 10 odsto ukupne proizvodnje mleka u državi.

"PKB je nadomak Beograda, imamo saobraćajnice, imamo infrastukturu, imamo dobar model poslovanja, i nije momenat, nije prilika da se firma privatizuje", smatra on.

Činjenica je da preko dela zemljišta u vlasništvu PKB sada prolazi put koji se pravi u okviru mosta Zemun-Borča, i da to zemljište više neće moći da se upotrebljava kao poljoprivredno, već će postati građevinsko zemljište, a to drastično menja vrednost preduzeća, ukazao je sagovornik Tanjuga.

Predsednik Samostalnog sindikata u PKB-u, Milisav Đorđević, složio se da nema nikakve potrebe da se PKB u ovom trenutku privatizuje, jer dobro posluje bez ikakve pomoći države.

"Nadamo se da ćemo uspeti da postignemo dogovor sa vlasnikom, i da će se odustati od procesa privatizacije. Uputili smo otvorene pozive i premijeru i ministarki poljoprivrede da posete PKB, jer mislimo da možda neki organi vlasti nemaju pravu sliku šta je stvarno PKB, kako i u kojim uslovima posluje", rekao je Đorđević za Tanjug.

Prema njegovom mišljenju, PKB je za poslednjih nekoliko godina uspeo da se vrati na "pravi put" i sada može da vodi tržišnu utakmicu sa svima.

Korporacija PKB našla se na spisku za privatizaciju 502 preduzeća u okviru javnog poziva za prikupljanje pisama o zainteresovanosti investitora, koji je nedavno objavila Agencija za privatizaciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik