Posle fudbala i kafa im je na ivici

Bez autora
Aug 27 2014

Dugotrajna suša u Brazilu već je odnela oko polovine useva kafe na plantažama uzgajivača Hosea Fransiska Pereire, a 2015. bi situacija mogla biti još gora. Latinoamerička zemlja koja je prva asocijacija na reč "kafa", kreće se u smeru najvećeg pada proizvodnje od 1965. godine.Svi se mole za kišu, izjavio je generalni direktor kompanije "Monte Alegre kofiz", Hose Fransisko Pereira, koji raspolaže plantažama na površini od 2.500 hektara u blizini Alfenasa. On je prognozirao ovogodišnju žetvu od 45.000 vreća, što je znatno niže u odnosu na 82.000 vreća iz prošle godine...

Dugotrajna suša u Brazilu već je odnela oko polovine useva kafe na plantažama uzgajivača Hosea Fransiska Pereire, a 2015. bi situacija mogla biti još gora.

Latinoamerička zemlja koja je prva asocijacija na reč "kafa", kreće se u smeru najvećeg pada proizvodnje od 1965. godine.

"Svi se mole za kišu", izjavio je generalni direktor kompanije "Monte Alegre kofiz", Hose Fransisko Pereira, koji raspolaže plantažama na površini od 2.500 hektara u blizini Alfenasa.

On je prognozirao ovogodišnju žetvu od 45.000 vreća, što je znatno niže u odnosu na 82.000 vreća iz prošle godine, javlja njujorška agencija Blumberg. 

Po okončanju žetve narednog meseca, proizvodnja kafe u Brazilu, koji je najveći svetski uzgajivač kafe, mogla bi pasti čak 18 odsto na 40,1 milion vreća, prema procenama brazilskog Nacionalnog komiteta za kafu. 

Budući da se pre početka proleća na južnoj hemisferi očekuje pogoršanje situacije, ovaj komitet predviđa da će poljoprivrednici prikupiti manje od 40 miliona vreća u 2015. godini, što će biti najveći pad u proizvodnji kafe za poslednje tri decenije, prenosi Blumberg.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik