Lukšići za 120 milijuna eura kupili Istraturist: 'Iznimno smo ponosni'

Bez autora
Aug 27 2014

Plava Laguna, koju drži grupacija Lukšić kupila je 93,04 posto dionica Istraturista za 120,1 milijun eura, izvijestila je tvrtka putem Zagrebačke burze. Istraturist je u vlasništvu Zagrebačke banke, koja već dulje godinama govori da će se riješiti svakog biznisa koji nije njezin osnovni, a što je bio zahtjev njezine vlasnice UniCredita. Sredinom ove godine bilo je jasno da će proces prodaje uskoro završiti, kada se je počelo kalkulirati s nekoliko imena, potencijalnih investitora koji će preuzeti taj turistički kompleks u Umagu. Spominjala se je uz Plavu Lagunu i Grupa Falkensteiner te Valamarova Riviera Adria. Kupovinom umaškog Istraturista imovina Lukšić grupe u Hrvatskoj raste za kapacitet od oko 20.000 postelja, odnosno mjesta u kampovima. Do ove posljednje akvizicje Lukšićevi su držali dva hotela u Cavtatu, Croatiu i Supetar, bivše Štrokove hotele u Dubrovniku, Argentinu, Excelsior, Bellevue Palace, te riječku Bonaviu, hotel Odisej na Mljetu i porečku Plavu lagunu koja se u ovom slučaju i pojavljuje kao kupac...

Plava Laguna, koju drži grupacija Lukšić kupila je 93,04 posto dionica Istraturista za 120,1 milijun eura, izvijestila je tvrtka putem Zagrebačke burze. Istraturist je u vlasništvu Zagrebačke banke, koja već dulje godinama govori da će se riješiti svakog biznisa koji nije njezin osnovni, a što je bio zahtjev njezine vlasnice UniCredita.

Sredinom ove godine bilo je jasno da će proces prodaje uskoro završiti, kada se je počelo kalkulirati s nekoliko imena, potencijalnih investitora koji će preuzeti taj turistički kompleks u Umagu. Spominjala se je uz Plavu Lagunu i Grupa Falkensteiner te Valamarova Riviera Adria. Kupovinom umaškog Istraturista imovina Lukšić grupe u Hrvatskoj raste za kapacitet od oko 20.000 postelja, odnosno mjesta u kampovima. Do ove posljednje akvizicje Lukšićevi su držali dva hotela u Cavtatu, Croatiu i Supetar, bivše Štrokove hotele u Dubrovniku, Argentinu, Excelsior, Bellevue Palace, te riječku Bonaviu, hotel Odisej na Mljetu i porečku Plavu lagunu koja se u ovom slučaju i pojavljuje kao kupac.

Motivi su, kako se neslužbeno može čuti, sličnost portfelja s umaškim Istraturistom, zona čiji su turistički potencijali neupitni, ali i činjenica, kako upućeni komentiraju, što je Istraturist bio na prodaju. Drugim riječima, predstavnici Lukšić grupe bi se možda upustili i u neku drugu transakciju da se pojavila.

- Iznimno smo zadovoljni i ponosni jer smo nakon dugačkog procesa postigli dogovor o kupnji kompanije Istraturist Umag d.d. Bio je to nedvojbeno veliki izazov za cijeli tim te želim izraziti iskrenu zahvalnost svima koji su bili uključeni u proces. Postizanje ovog dogovora predstavlja ključni događaj u povijesti naše Grupacije u Hrvatskoj - kazao je Davor Lukšić, predsjednik Nadzornog odbora Plave lagune d.d. Podsjetio je da je Grupacija prije dvadeset godina realizirala prvo ulaganje u RH.

- Dvadeset godina kasnije potvrdili smo našu predanost dugoročnom ulaganju u Hrvatsku i hrvatski turizam. U očekivanju dobivanja suglasnosti za namjeravanu koncentraciju od strane AZTN-a, radujemo se suradnji s timom Istraturista i grada Umaga na izgradnji snažne povezanosti i odnosa te ostvarenju još većeg doprinosa ukupnom razvoju turizma u Istri i Hrvatskoj odnosno hrvatskom gospodarstvu - dodao je Lukšić. Predsjednik Uprave Plave lagune d.d. Neven Staver također je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom.

- U Plavoj laguni smo zadovoljni dogovorom o kupnji Istraturista koji smo postigli sa Zagrebačkom bankom. Za zaključenje je još potrebno pričekati ispunjenje određenih uvjeta, između ostalih i odobrenje namjeravane koncentracije od strane Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Napori izvrsnog tima koji imamo u Plavoj laguni su se isplatili i zahvalan sam svima koji su u njima sudjelovali - rekao je Staver te instaknuo da Plava laguna kao jedna od vodećih turističkih kompanija Istre i Hrvatske i ovim potezom nastavlja ulagati u razvoj vlastitog poslovanja te razvoj hrvatskog turizma i Istre kao destinacije.

Novi vlasnici umaške turističke kompanije računaju, dakako, s novom financijskom koristi, ali promatrači vjeruju da i za Istraturist dolazi uspješnije razdoblje. Uz sistem poslovanja u Plavoj laguni idu u plaće nešto iznad prosjeka u branši, ta je kompanija profitabilna, a smatra se da će i Istraturistovo poslovanje u budućnosti obilježiti pojačana rentabilnost. Hoće li tu umašku kompaniju i u novim okolnostima nastaviti voditi sadašnji predsjednik uprave Željko Kukurin još se, dakako, ne zna. No, turistički su kuloari prije više mjeseci počeli vrtjeti priču kako će on s vlasničkom promjenom nad Istraturistom otići s te pozicije. Mnogi su ga čak vidjeli i kao izglednog kandidata za direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice. No, iako se natječaj provodio u čak dva navrata, Kukurin se nije kandidirao.

Istraturist u svom sastavu ima 20.000 ležaja u 5 hotela, 5 kampova i 4 apartmanska naselja, zapošljava 400 stalnih i 1200 sezonskih radnika i ostvaruje godišnji prihod od oko 450 milijuna kuna. Kompanija je lani ostvarila 467,8 milijuna kuna prihoda uz rast od 3,1 posto, povećavši neto dobit na 72,4 milijuna kuna, odnosno za 53,4 posto. Prema zadnjim dostupnim izvješćima Istraturist ima oko 450 milijuna kuna duga, a kako je izračunao Nenad Bakić na svom blogu, vrijednost kompanije je oko 1,4 milijardi kuna. Prema podacima za prošlu godinu EBITDA je bila 136 milijuna kuna, pa je EV/EBITDA veći od 10, a P/B preko jedan, zaključuje Bakić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik