Norvežani zainteresovani za saradnju

Bez autora
Aug 28 2014

Predstavnici kruzing industrije u Norveškoj pokazali su interesovanje za saradnju sa crnogorskim institucijama u prevazilaženju ključnih izazova te industrije - smanjenju zagađenja mora i priobalja i transferu tehnologija vezano za prihvat velikih kruzera. Ministarka nauke Sanja Vlahović i ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović boravili su u posjeti Norveškoj od 24 avgusta, u okviru HERD projekta koji finansira Vlada Norveške. Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, u toku posjete Norveškoj ministri su imali zvanične sastanke sa direktorkom luke Geiranger i Geiranger World Heritage Site-a Ritom Berstad Maraak i direktorkom najveće norveške kompanije za kruzing turizam Cruise Norway, Sandrom Bratland.

Predstavnici kruzing industrije u Norveškoj pokazali su interesovanje za saradnju sa crnogorskim institucijama u prevazilaženju ključnih izazova te industrije - smanjenju zagađenja mora i priobalja i transferu tehnologija vezano za prihvat velikih kruzera.

Ministarka nauke Sanja Vlahović i ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović boravili su u posjeti Norveškoj od 24 avgusta, u okviru HERD projekta koji finansira Vlada Norveške.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, u toku posjete Norveškoj ministri su imali zvanične sastanke sa direktorkom luke Geiranger i Geiranger World Heritage Site-a Ritom Berstad Maraak i direktorkom najveće norveške kompanije za kruzing turizam Cruise Norway, Sandrom Bratland.

“Pored novih tehnologija koje se primjenjuju u luci, jednog od najljepsih fjordova na svijetu, predstavnici kruzing industrije pokazali su interesovanje za saradnju sa crnogorskim institucijama u prevazilaženju nekih od ključnih izazova kruzing industrije: smanjenje zagađenja mora i priobalja, kao i transfer tehnologija vezano za prihvat velikih kruzera i organizaciju boravka putnika u destinaciji”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Ministre i članove delegacije ugostio je i gradonačelnik oblasti Stranda, Helge Steinsvag, koji je podijelio iskustva vezano za upravljanje lokalnom administracijom i institucijama koje pokrivaju nekoliko najznačajnijih turističkih i pomorskih atrakcija u ovom dijelu Norveške.

“Nakon toga, crnogorska delegacija obišla je luku Olden, gdje se sastala sa Josteinom Miklandom, glavnim kapetanom Nordfjord luke ali i predstavnicima lokalnih vlasti”, navodi se u saopštenju.

Posljednjeg dana posjete, crnogorska delegacija posjetila je brodogradilište Ulsteinvik i razgovarala sa direktorom Ulstein grupe Gunvor Ulstein, kao sa Kirsti Slotsvik, generalnim direktorom Norveške obalne administracije (NCA).

Vlahović je, kako se dodaje, obišla Centar izvrsnosti Norveške za istraživanje mora,a sa direktorom Centra, Per Eric Dalenom, razgovarala je o mogućnostima saradnje i partnerstva sa crnogorskim naučnim institucijama.

Vlahović je tokom boravka u Norveškoj razgovarala i sa Lars Henrik Knutrudom, savjetnikom ministra vanjskih poslova za Zapadni Balkan, kao Per Ekelundom, direktorom HERD projekta o mogućnosti korišćenja sredstava za nove projekte, kao i produženju aktuelnog projekta na Pomorskom fakultetu u Kotoru.

Pored dva resorna ministra, članovi crnogorske delegacije su ambasador Crne Gore u Norveškoj Miroslav Šćepanović, ,rektor Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodic, predsjednik Upravnog odbora UniverzitetaDuško Bjelica, dekan Pomorskog fakulteta Danilo Nikolic i predstavnik Agencije za životnu sredinu Aleksandar Božović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik