Qatari Diar obustavio posao od 350 miliona eura

Bez autora
Aug 28 2014

Državni investicioni fond Katara „Qatari Diar“ odlučio je da zaustavi svoj projekat izgradnje ekskluzivnog turističlkog resorta u uvali Pržna u Tivtu i obustavi poslovanje u Crnoj Gori. Potvrdio je to „Vijestima“ visoko pozicionirani izvor blizak rukovodstvu projekta "Beyond Horizon“ kako se zvao "Qatar Diarov“ projekat izgradnje elitnog hotela ranga pet plus zvjezdica i eksluzivnih vila u predivnoj uvali sa pješčanom plažom u Krtolima kod Tivta. "Nakon više od tri godine marljivog planiranja i velike posvećenosti pripremnim poslovima, problemi u sticanju vlasništva nad zemljištem, trenutno čine projekat na lokaciji Plavi horizont neodrživim. Stoga "Qatari Diar“ povlači svoje planove za razvoj projekta vrijednog 350 miliona eura i postepeno obustavlja svoje operacije u Crnoj Gori“, kazao je izvor "Vijesti“.

Državni investicioni fond Katara „Qatari Diar“ odlučio je da zaustavi svoj projekat izgradnje ekskluzivnog turističlkog resorta u uvali Pržna u Tivtu i obustavi poslovanje u Crnoj Gori.

Potvrdio je to „Vijestima“ visoko pozicionirani izvor blizak rukovodstvu projekta "Beyond Horizon“ kako se zvao "Qatar Diarov“ projekat izgradnje elitnog hotela ranga pet plus zvjezdica i eksluzivnih vila u predivnoj uvali sa pješčanom plažom u Krtolima kod Tivta.

"Nakon više od tri godine marljivog planiranja i velike posvećenosti pripremnim poslovima, problemi u sticanju vlasništva nad zemljištem, trenutno čine projekat na lokaciji Plavi horizont neodrživim. Stoga "Qatari Diar“ povlači svoje planove za razvoj projekta vrijednog 350 miliona eura i postepeno obustavlja svoje operacije u Crnoj Gori“, kazao je izvor "Vijesti“.

Inače, atraktivnu lokaciju od skoro 300 hiljada kvadrata u uvali Pržna, "Qatari Diar" je za skoro 25 miliona eura prije četiri godine kupio od tivatskog HTP "Primorje“.

Katarci su u Tivtu osnovali i posebnu firmu „Qatari Diar Hotel & Property Investment Montenegro“ (QDHPIM). Osim što su srušili stari hotel „Plavi horizont“ i u nekoliko navrata se lokalnoj upravi i Vladi žalili na navodno neodgovarajuće planske dokumente i imovinske probleme u zemljišnom kompleksu kojeg su kupili ne od države, već od privatne kompanije "Primorje", Katarci nisu puno odmakli u realizaciji svoje investicije u gradnju elitnog hotela i turističkog resorta.

Po prvobitno najavljivanoj dinamici, kompleks je trebalo da bude završen i otvoren u septembru ove godine, ali se od toga odustalo već krajem ljeta 2011. kada je QDHPIM po prvi put „povukao ručnu“ i usporio dnamiku svjih ulaganja u Crnu Goru.

Stvar je kasnije, nakon pregovora "na vrhu" u Podgorici i u Dohi, ponovno krenula. Doveden je novi glavni menadžer Greg Bankhurst umjesto Entonija Skolasa koji je prešao iz QDHPIM u Porto Montenegro, ali se ništa suštinski nije promijenilo pa su menadžeri "Qatari Diara" nedavno analizirali situaciju i ocijenili da je vrijeme da odustanu od planirane investicije u novi turistički resort u Tivtu.

Novi hotel trebalo je da ima 150 smještajnih jedinica, a u hotelskim depandansima još 76. Opština Tivat je radi njegove gradnje prije dva mjeseca pokrenula još jednu proceduru izmjena i dopuna planske dokumentacije, odnosno Urbanističkog projekta „Pržna I“.

Na sve je, međutim, stavljena tačka jer su Katarci izgubili strpljenje zato što ni nakon tri godine od početka cijele priče, nisu uspjeli imovinski zaokružiti cijeli kompleks u uvali Pržna, niti su bili zadovoljni dinamikom rješavanja administrativnih procedura i saglasnosti za realizaciju njihovog projekta.

Zemljište možda i prodaja, ostalo im još dvoje zaposlenih
Izvor "Vijesti“ nije mogao definitivno potvrditi šta će "Qatar Diar“ učiniti sa svojom imovinom u Tivtu – zemljištem u jednoj od najljepših uvala našeg primorja.

U opciji su prodaja tog kompleksa ili eventualno dovođenje drugog investitora koji bi možda ipak pokušao da realizuje projekat sličan nesuđenom "Beyond Horizon-u".

U međuvremenu QDHPIM je otpustio većinu svog osoblja, a u kancelarijama koje ta firma iznajmljuje u Tivtu ostale su samo dvije osobe čiji je zadatak da postepeno srede sve papire i stave tačku na prisustvo "Qatari Diara" u Crnoj Gori.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik