U Boksitima prekid proizvodnje od ponedjeljka

Bez autora
Aug 28 2014

Proizvodnja u nikšićkim Rudnicima boksita biće u ponedjeljak zaustavljena na 15 dana, a moguće je da taj period bude produžen. Stečajni upravnik Boksita, Zdravko Cicmil, potvrdio je da su u preduzeću primorani da naprave pauzu u radu, jer su proizveli naručene količine rude ugovorene za tromjesečni period za nikšićku kompaniju Neksan. Poslovno – tehnička saradnja sa Neksanom potpisana je na šest mjeseci, sa mogućnošću da ta kompanija može raskinuti ugovor i ranije ako ne obezbijedi tržište za kupljenu rudu, koja je do sada samo lagerisana, rekao je Cicmil agenciji Mina-business. Prema njegovim riječima, proizvedene su neophodne količine i da ne bi trošili naftu i ostala neophodna sredstva odlučili su da pauziraju i sačekaju ishod nastale situacije. Na lageru Boksita nalazi se oko 54 hiljade tona rude proizvedene po ugovoru sa Neksanom, jer ta kompanija za sada nije obezbijedila odgovarajuće tržište...

Proizvodnja u nikšićkim Rudnicima boksita biće u ponedjeljak zaustavljena na 15 dana, a moguće je da taj period bude produžen, saznaje agencija Mina-business.

Stečajni upravnik Boksita, Zdravko Cicmil, potvrdio je da su u preduzeću primorani da naprave pauzu u radu, jer su proizveli naručene količine rude ugovorene za tromjesečni period za nikšićku kompaniju Neksan.

„Poslovno – tehnička saradnja sa Neksanom potpisana je na šest mjeseci, sa mogućnošću da ta kompanija može raskinuti ugovor i ranije ako ne obezbijedi tržište za kupljenu rudu, koja je do sada samo lagerisana", rekao je Cicmil agenciji Mina-business.

Prema njegovim riječima, proizvedene su neophodne količine i da ne bi trošili naftu i ostala neophodna sredstva odlučili su da pauziraju i sačekaju ishod nastale situacije.

Na lageru Boksita nalazi se oko 54 hiljade tona rude proizvedene po ugovoru sa Neksanom, jer ta kompanija za sada nije obezbijedila odgovarajuće tržište.

„Iz Neksana će, kako su nam kazali, sačekati još desetak dana sa odlukom da bi razmotrili sve mogućnosti plasmana, kao i ishod razgovora sa Ministarstvom ekonomije i oko realizacije socijalnog programa", rekao je Cicmil.

Na pitanje da li će radnici dobijati zarade i u slučaju da Neksan raskine ugovor, stečajni upravnik je odgovorio da isplata neće biti ukoliko se ne bude radilo.

„Sadašnji prekid rada obračunao bi se zaposlenima kao neki vid plaćenog odmora, ako se nastavi proizvodnja. Ukoliko ne bude nastavljen ugovor sa Neksanom ili ne nađe novi kupac, plate se nemaju od čega obezbjeđivati", objasnio je Cicmil.

Prema njegovim riječima, u tom slučaju samo bi se gomilali gubici, što se ne može dopustiti i Boksiti bi došli u veoma tešku situaciju.

Stečajna uprava uskoro će raspisati novi oglas o prodaji imovine Boksita po nižoj zvaničnoj procijenjenoj cijeni od 10,75 miliona eura, jer se na prethodni niko nije javio, a imovina je nuđena za 14 miliona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik