Otvoren Sajam šljive

Bez autora
Aug 28 2014

U Gradačcu je danas otvoren 41. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive, na kojem svoje proizvode predstavlja 230 proizvođača i prerađivača hrane. Otvarajući ovogodišnji sajam, dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH Jerko Ivanković Lijanović kazao je kako je proizvodnja hrane garancija za opstanak stanovništva svake zemlje.Proizvoditi hranu danas u BiH znači biti izložen nelojalnoj konkurenciji iz uvoza, ne moći izvoziti vlastite proizvode, ne moći naplatiti prodane proizvode i biti izložen raznim prirodnim nesrećama, kazao je ministar Ivanković Lijanović...

U Gradačcu je danas otvoren 41. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive, na kojem svoje proizvode predstavlja 230 proizvođača i prerađivača hrane.

Otvarajući ovogodišnji sajam, dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH Jerko Ivanković Lijanović kazao je kako je proizvodnja hrane garancija za opstanak stanovništva svake zemlje.

"Proizvoditi hranu danas u BiH znači biti izložen nelojalnoj konkurenciji iz uvoza, ne moći izvoziti vlastite proizvode, ne moći naplatiti prodane proizvode i biti izložen raznim prirodnim nesrećama", kazao je ministar Ivanković Lijanović.

Dodao je da su uvoznički lobiji u BiH vrlo jaki i da ulažu puno vremena i novca da bi plasirali proizvode izvana u BiH.

"Nećemo dozvoliti da samo 20 posto hrane proizvodimo a 80 posto uvozimo. Nećemo dozvoliti da bh. građani budu ovisni o uvoznoj hrani", poručio je Ivanković Lijanović

Kazao je da je BiH prirodno bogata zemlja s vrijednim ljudima koje će vlada Federacije BiH podržavati sve dok ne osiguraju dovoljno hrane za stanovništvo BiH.

Prigodnim riječima, izlagačima i posjetiteljima sajma obratili su se i federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, premijer Tuzlanske županije Bahrija Umihanić, načelnik opštine Gradačac Edis Dervišagić i direktor Gradačačkog sajma Husein Topčagić.

Na ovogodišnjoj manifestaciji, koja će trajati do 30. avgusta, predstaviće se oko 230 proizvođača i prerađivača hrane, zaštitnih sredstava, mineralnih gnojiva i poljoprivrednih strojeva iz BiH, Hrvatske, Srbije, Turske i Jordana.

Kao i na prethodnim, i na ovogodišnjem Sajmu šljive će se održati tradicionalno stručno-naučno savjetovanje "AgroTech" i dodjela medalja za kvalitet proizvoda.

Savjetovanje će imati međunarodni karakter, a aktualne teme iz oblasti agrara prezentovće profesori s poljoprivrednih fakulteta iz Sarajeva i Zemuna. Posebna pažnja će biti posvećena temama o nastavku proizvodnje nakon poplava koje su izazvale velike štete na poljoprivrednim površinama u Bosni Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

I ove godine na Sajmu će se, kolektivnim prezentacijama privrednih potencijala, predstaviti Brčko Distrikt, opštine Bihać i Goražde, te nekoliko županijskih privrednih komora i grupacija poljoprivrednih proizvođača i prerađivača.

Turističke potencijale predstaviće Turistička zajednica Federacije BiH i Turistička zajednica Tuzlanske županije.

Ovu privredno-turističku manifestaciju prati bogat kulturno-zabavni program u organizaciji opštine Gradačac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik