Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom stope nezaposlenosti

Bez autora
Aug 29 2014

Nezaposlenost u Europskoj uniji smanjena je u srpnju u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec a Hrvatska spada među tri zemlje članice s najvećim padom stope nezaposlenosti u tom razdoblju, pokazuje danas objavljeno izvješće Eurostata. Prema procjenama europskog statističkog ureda koji izračunava stope nezaposlenosti u EU, eurozoni i zemljama članicama prema metodologiji Međunarodne organizacije za rad (ILO), sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji iznosila je u srpnju 10,2 posto, u odnosu na 10,9 posto koliko je iznosila u prošlogodišnjem srpnju. U odnosu na lipanj sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u EU ostala je u srpnju nepromijenjena. I u eurozoni je stopa nezaposlenosti smanjena u srpnju u odnosu na isti lanjski mjesec, na 11,5 posto, s 11,9 posto u istom mjesecu lani. U odnosu na lipanj ostala je nepromijenjena...

Nezaposlenost u Europskoj uniji smanjena je u srpnju u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec a Hrvatska spada među tri zemlje članice s najvećim padom stope nezaposlenosti u tom razdoblju, pokazuje danas objavljeno izvješće Eurostata.

Prema procjenama europskog statističkog ureda koji izračunava stope nezaposlenosti u EU, eurozoni i zemljama članicama prema metodologiji Međunarodne organizacije za rad (ILO), sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji iznosila je u srpnju 10,2 posto, u odnosu na 10,9 posto koliko je iznosila u prošlogodišnjem srpnju. U odnosu na lipanj sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u EU ostala je u srpnju nepromijenjena.

I u eurozoni je stopa nezaposlenosti smanjena u srpnju u odnosu na isti lanjski mjesec, na 11,5 posto, s 11,9 posto u istom mjesecu lani. U odnosu na lipanj ostala je nepromijenjena.

Među zemljama članicama EU-a najnižu stopu nezaposlenosti bilježile su u srpnju Austrija i Njemačka, po 4,9 posto. Grčka se pak izdvajala najvišom stopom nezaposlenosti, od 27,2 posto u svibnju.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti u srpnju iznosila iznosila 16,2 posto, u odnosu na 18,1 posto koliko je iznosila u prošlogodišnjem srpnju. Time se Hrvatska našla u skupini zemalja EU-a koje su prema Eurostatu zabilježile najveći pad stope nezaposlenosti u odnosu na prošlogodišnji srpanj.

Skupinu predvodi Mađarska, s padom stope nezaposlenosti na 8,1 posto u lipnju, s 10,4 posto u istom mjesecu lani. Slijedi Portugal, gdje je stopa nezaposlenosti pala u srpnju na 14,0 posto, sa 16,3 posto u prošlogodišnjem srpnju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik