Česi ulažu u energetski sistem u Foči

Bez autora
Aug 29 2014

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević i predstavnici čeških kompanija "Ekol" iz Brna i "Energo Prag" zaključili su danas u Banjaluci Sporazum o saradnji u oblasti razvoja projekta revitalizacije ili izgradnje novog energetskog objekta na prostoru opštine Foča. S obzirom na djelatnost i iskustvo, predstavnici čeških kompanija zainteresovani su za izgradnju kogenerativnog postrojenja toplane/ termoelektrane revitalizacijom objekta "Nova energana" u Foči, koji je Vlada Republike Srpske kupila u stečajnom postupku. Ukoliko projekat za koji je iskazan interes bude ocijenjen kao izvodljiv i ekonomski isplativ za kompanije "Ekol" i "Energo Prag", posebnim ugovorima će se bliže urediti pitanja od zajedničkog interesa, zavisno od izabranog oblika saradnje, saopšteno je iz resornog ministarstva...

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević i predstavnici čeških kompanija "Ekol" iz Brna i "Energo Prag" zaključili su danas u Banjaluci Sporazum o saradnji u oblasti razvoja projekta revitalizacije ili izgradnje novog energetskog objekta na prostoru opštine Foča.

S obzirom na djelatnost i iskustvo, predstavnici čeških kompanija zainteresovani su za izgradnju kogenerativnog postrojenja toplane/ termoelektrane revitalizacijom objekta "Nova energana" u Foči, koji je Vlada Republike Srpske kupila u stečajnom postupku.

Ukoliko projekat za koji je iskazan interes bude ocijenjen kao izvodljiv i ekonomski isplativ za kompanije "Ekol" i "Energo Prag", posebnim ugovorima će se bliže urediti pitanja od zajedničkog interesa, zavisno od izabranog oblika saradnje, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Vlada Republike Srpske će u svrhu izrade studija, odnosno procjene isplativosti projekta, obezbijediti sve neophodne informacije i raspoloživu dokumentaciju, dok će sve troškove ekonomske, tehničke, pravne i poreske analize i izrade potrebnih izvještaja snositi češke kompanije.

Sporazum je zaključen na period od 12 mjeseci da bi bila obavljena neophodna analiza projekta i odabran model saradnje u pogledu njegove realizacije.

Realizacijom ovog projekta postoji mogućnost da trajno bude riješeno pitanje grijanja u Foči.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik