Naftom šarmiraju investitore

Bez autora
Aug 29 2014

Jedan broj zemalja koje su najveći latinoamerički proizvođači nafte trenutno su u "ofanzivi šarma" kako bi privukle strane investicije. Istovremeno one žele da zadrže čvrstu državnu kontrolu nad naftnim sektorom. Oko 20 odsto svetskih rezervi nafte u posedu je zemalja Latinske Amerike, a veliki proizvođači poput Meksika, Brazila i Argentine sve više nastoje da dopru do stranih kompanija koje bi trebalo da im pomognu u vađenju teško dostupnih rezervi nafte, prenela je agencija Frans pres. U privlačenju pažnje stranih investitora prednjači Meksiko, koji je nedavno usvojio dalekosežne reforme nacionalnog naftnog sektora, stavljajući tako tačku na 76-godišnji monopol domaće kompanije Pemeks. Toj kompaniji nedostaje tehnologija za vađenje nafte iz dubokih podvodnih nalazišta u Meksičkom zalivu, zbog čega je proizvodnja nafte u Meksiku pala sa 3,4 miliona barela dnevno iz 2004. godine na sadašnjih 2,5 miliona barela dnevno...

Jedan broj zemalja koje su najveći latinoamerički proizvođači nafte trenutno su u "ofanzivi šarma" kako bi privukle strane investicije.

Istovremeno one žele da zadrže čvrstu državnu kontrolu nad naftnim sektorom.

Oko 20 odsto svetskih rezervi nafte u posedu je zemalja Latinske Amerike, a veliki proizvođači poput Meksika, Brazila i Argentine sve više nastoje da dopru do stranih kompanija koje bi trebalo da im pomognu u vađenju teško dostupnih rezervi nafte, prenela je agencija Frans pres.

U privlačenju pažnje stranih investitora prednjači Meksiko, koji je nedavno usvojio dalekosežne reforme nacionalnog naftnog sektora, stavljajući tako tačku na 76-godišnji monopol domaće kompanije Pemeks. Toj kompaniji, kako navodi Frans pres, nedostaje tehnologija za vađenje nafte iz dubokih podvodnih nalazišta u Meksičkom zalivu, zbog čega je proizvodnja nafte u Meksiku pala sa 3,4 miliona barela dnevno iz 2004. godine na sadašnjih 2,5 miliona barela dnevno. 

Meksička vlada očekuje da će zahvaljujući reformama pomoći oporavku proizvodnje, ali i pomoću privlačenja 50 milijardi dolara stranih investicija u periodu od 2015. do 2018. godine. 

Međutim, uprkos tim reformama, kompanija Pemeks će zadržati dominantnu ulogu, zadržavajući tako pravo na 83 odsto dokazanih i potencijalni rezervi (procenjenih na 20,6 milijardi barela). 

Pre dostavljanja svoje ponude za rad na nekim nalazištima ili za saradnju sa Pemeksom, strane kompanije, kako navodi Frans pres, žele da znaju koji su tačno uslovi ugovora. Pitanje poreza je, takođe, nešto što, prema ocenama analitičara, brine strane kompanije, budući da su tamošnji lokalni porezi izuzetno visoki, što može zaplašiti strane investitore. 

Strane kompanije u Brazilu nastoje da zauzmu ogromna podvodna nalazišta nafte, koja se procenjuju na 35 milijardi barela, ali da bi došle do njih potrebno je da se udruže sa brazilskim Petrobrasom, koji zadržava udeo od najmanje 30 odsto u svakom projektu i monopol nad poslovanjem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik