BiH treba imati jedinstveno tržište

Bez autora
Aug 31 2014

U Gradačcu je uspješno završen 41. po redu Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive, na kojem se tokom protekla četiri dana predstavilo 230 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Turske i Jordana. Husein Topčagić, prvi čovjek najstarije specijalizovane sajamske manifestacije u BiH, zadovoljan je realizovanim aktivnostima. Svi programski sadržaji su u cijelosti realizovani. Imali smo dobru posjetu, a izlagači ističu da su zadovoljni ostvarenim poslovnim kontaktima. Vjerujemo da su i posjetioci zadovoljni onim što su mogli vidjeti, kazao nam je Topčagić. On je dodao da je sa ovogodišnjeg Sajma upućena poruka da BiH treba imati jedinstveno tržište, jedinstvene poticaje i ministarstvo poljoprivrede na nivou države, kako bi svi zajedno lakše plasirali proizvode na druga tržišta. Tokom sajma je održano i stručno savjetovanje AgroTech, na kojem se govorilo o tome kako pripremiti i započeti proizvodnju nakon poplava koje su ove godine zahvatile našu zemlju, Srbiju i Hrvatsku, a bilo je riječi i o načinu berbe i skladištenja voća i povrća te proizvodnji i plasmanu jakih alkoholnih pića u BiH, Srbiji i EU...

U Gradačcu je uspješno završen 41. po redu Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive, na kojem se tokom protekla četiri dana predstavilo 230 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Turske i Jordana. Husein Topčagić, prvi čovjek najstarije specijalizovane sajamske manifestacije u BiH, zadovoljan je realizovanim aktivnostima.

"Svi programski sadržaji su u cijelosti realizovani. Imali smo dobru posjetu, a izlagači ističu da su zadovoljni ostvarenim poslovnim kontaktima. Vjerujemo da su i posjetioci zadovoljni onim što su mogli vidjeti", kazao nam je Topčagić.

On je dodao da je sa ovogodišnjeg Sajma upućena poruka da BiH treba imati jedinstveno tržište, jedinstvene poticaje i ministarstvo poljoprivrede na nivou države, kako bi svi zajedno lakše plasirali proizvode na druga tržišta. 

Tokom sajma je održano i stručno savjetovanje AgroTech, na kojem se govorilo o tome kako pripremiti i započeti proizvodnju nakon poplava koje su ove godine zahvatile našu zemlju, Srbiju i Hrvatsku, a bilo je riječi i o načinu berbe i skladištenja voća i povrća te proizvodnji i plasmanu jakih alkoholnih pića u BiH, Srbiji i EU.

"Posebna pažnja je posvećna promociji izvoza bh. proizvoda, o čemu je bilo riječi i na prezentaciji o šansama i izazovima izvoza voća i povrća u okviru projekta SIPPO (Švicarski program promocije izvoza u EU i Švicarsku)", kazao nam je Topčagić.

Održana je i javna tribina o obnovljivim izvorima energije u ruralnim područjima. Analiziran je zadružni sektor u BiH. Također, sa skupa u Gradačcu je poručeno da je neophodno potencirati kreiranje štedno – kreditnih zadruga i formiranje tima koji bi omogućio pravilno sprovođenje zakona o zadrugarstvu na svim nivoima, kako bi se izbjegla privatizacija i neaktivnost, te tako ostvario veći ekonomski profit.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik