Italijanska privreda u padu 0,2%

Bez autora
Aug 31 2014

Italijanski bruto društveni proizvod smanjen je 0,2 odsto u drugom kvartalu ove godine zbog pada investicija, koji bi privredu mogao ponovo da odvede u recesiju. Ovaj pad je ipak niži od onog koji je objavljen u prvom posmatranju ISTAT-a, od 0,3 odsto.U saopštenju statističkog instituta objašnjava se da rast unutrašnje tražnje u drugom kvartalu od 0,2 odsto nije bio dovoljan da kompenzira pad investicija (2,1 odsto) u istom periodu. Izvoz je porastao 1,9 odsto, što je bilo ispod stope rasta uvoza od 2,0 odsto...

Italijanska privreda u padu 0,2%Italijanski bruto društveni proizvod smanjen je 0,2 odsto u drugom kvartalu ove godine zbog pada investicija, koji bi privredu mogao ponovo da odvede u recesiju.

Ovaj pad je ipak niži od onog koji je objavljen u prvom posmatranju ISTAT-a, od 0,3 odsto, prenosi Rojters.

U saopštenju statističkog instituta objašnjava se da rast unutrašnje tražnje u drugom kvartalu od 0,2 odsto nije bio dovoljan da kompenzira pad investicija (2,1 odsto) u istom periodu. 

Izvoz je porastao 1,9 odsto, što je bilo ispod stope rasta uvoza od 2,0 odsto. 

Posle pada bruto društvenog proizvoda od 0,1 odsto u prvom tromesečju, italijanska privreda je tehnički dospela u recesiju, što se dešava već treći put od 2008, dok je u poslednjem kvartalu 2013. zabeležila blagi rast od 0,1 odsto BDP. 

Većina ekonomista očekuje da će italijanska ekonomija imati nulti rast utekućoj godini, dok je vlada u Rimu sama priznala da će morati da revidira svoju prognozu iz aprila, po kojoj bi italijanski bruto društveni proizvod u 2014. trebalo da bude veći 0,8 odsto od onog u 2013. godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik