EU zabranjuje uvoz usisivača jačih od 1.600 vati

Bez autora
Sep 01 2014

Da li Evropska unija preterano zadire u život građana pokušavajući da im pomogne čak i oko usisavanja i sušenja kose sa uređajima koji su slabije snage i koji navodno troše manje energije i novca, pitaju se najglasniji kritičari Direktive po kojoj je od 1. septembra zabranjena proizvodnja i uvoz najpre usisivača sa snagom većom od 1.600 vati, a zatim i, predviđa se, oko 30 uređaja čija će snaga biti korigovana u narednom periodu.Nova pravila su inače deo Direktive o energetskoj efikasnosti i kako je planirano do 2017. godine, na primer, nijedan usisivač koji se bude koristio na teritoriji EU neće biti jači od 900 vati...

EU zabranjuje uvoz usisivača jačih od 1.600 vatiDa li Evropska unija preterano zadire u život građana pokušavajući da im pomogne čak i oko usisavanja i sušenja kose sa uređajima koji su slabije snage i koji navodno troše manje energije i novca, pitaju se najglasniji kritičari Direktive po kojoj je od 1. septembra zabranjena proizvodnja i uvoz najpre usisivača sa snagom većom od 1.600 vati, a zatim i, predviđa se, oko 30 uređaja čija će snaga biti korigovana u narednom periodu.

Nova pravila su inače deo Direktive o energetskoj efikasnosti i kako je planirano do 2017. godine, na primer, nijedan usisivač koji se bude koristio na teritoriji EU neće biti jači od 900 vati.

I tek što su se potrošačka udruženja oglasila i požalila kako ovakve mere sigurno neće pomoći, nego će čak povećati vreme korišćenja uređaja, jer su slabiji, EU je uoči stupanja na snagu novih pravila još juče objavila da se lista proizvoda koji troše previše energije proširuje, te da će se i snaga fenova smanjiti i do 30 odsto, a korekcije će pretrpeti i električna kuvala i kosilice za travu. Zajedno sa televizorima, mašinama za sudove, frižiderima lista nije konačna i prema nekim predviđanjima trebalo bi da se proširi na oko 30 proizvoda među kojima bi, ako studije to potvrde, trebalo da se nađu i mali kućni aparati.

Kako je juče preneo nemački „Bild”, evropski poverenik za energiju Ginter Otinger potvrdio je da je cilj EU smanjenje potrošnje energije, ali da još nije sigurno koji aparati će se naći u ovoj regulativi. Inače iz njegove kancelarije juče se čulo kako nije sigurno koji će tačno uređaji pretrpeti korekcije, jer je, dodaju, u toku studija i pre konačne liste još jednom će se u januaru 2015. godine definitivno odlučivati koji aparati će se naći u novoj regulativi.

Ako je suditi po izveštajima evropskih medija potrošače je za sada najviše pogodila odluka da će moćni usisivači nestati sa tržišta, jer i zvanično nisu „ekofrendli”. U drugoj polovini avgusta trgovci su zadovoljno konstatovali da je prodaja povećana, jer su mnogi skeptici odlučili da naprave zalihe i ipak kupe za razrevu neki od najmoćnijih usisivača velikih kompanija kojima je upravo snaga i moć čišćenja bila najbolja preporuka i reklama.

U našim trgovinama koje se bave prodajom bele tehnike uglavnom nisu ni čuli za ove promene, a kako još nismo u EU, kako komentarišu, to nas mnogo i ne pogađa. Za razliku od trgovaca i uvoznika bele tehnike u niškom „Kvalitetu” kažu da je ova regulativa sasvim očekivana, jer se u EU pridaje mnogo pažnje energetskoj efikasnosti, a u tom cilju se i donose ovakve direktive.

– U svetu samo pet fabrika proizvodi usisivače i sasvim sigurno će i kod nas, bez obzira na to da li je direktiva na snazi ili ne, stići ovi uređaji, jer je teško poverovati da će te fabrike samo za nas proizvoditi jače usisivače. Tehnologija napreduje i ja ne bih rekao da slabija snaga usisivača obavezno znači da on i lošije usisava, kaže za „Politiku”, inženjer Vladimir Vukašinović, generalni direktor „Kvaliteta” iz Niša.

Po njegovim rečima evropski kupci su navikli na niže cene i vrlo brzo će se navići na sva nova pravila koja im donose uštede. Ovakva histerija desila se i kada je na snazi bila odluka o obaveznoj upotrebi štedljivih sijalica, pa se to sve brzo smirilo. Danas je, kaže naš sagovornik, sigurno teško pronaći potrošača u Evropi koji bi koristio ijednu drugu sijalicu osim štedljive, jer ona zaista štedi.

– Mislim da će i u našem slučaju stepen čistoće biti manje važan od uštede koju može da donese upotreba uređaja koji troše manje električne energije. Iako smo na ivici tehnoloških dešavanja, stvari se ipak i kod nas menjaju, mada to kupci često i ne primete. Tako su nam televizore sa katodnom cevi od 500 do 600 vati vrlo lako zamenili oni LED tehnologije koji su nekoliko puta štedljiviji. U kuhinjama su nam frižideri A++ klase koji troše najmanje energije, a do juče su to bili proizvodi sa energetskim razredima F ili G, koji su izuzetno neekonomični, zaključuje Vukašinović. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik