Prihodi "Er Srbije" u 2014. veći za 82 odsto u odnosu na 2013. godinu

Bez autora
Sep 01 2014

Ukupan prihod “Er Srbije”, srpske nacionalne aviokompanija, u prvoj polovini 2014. godine, veći je za 82 odsto uodnosu na isti pšeriod 2013. godine i iznosio je 102 miliona evra, u poređenju sa prošlogodišnjih 56 miliona evra, saopšteno je iz ove kompanije. Ukupno 944.000 putnika je koristilo usluge ove aviokompanije između januara i juna ove godine, što je za gotovo 70 procenata više nego u istom periodu prošle godine. Er Srbija Kargo je takođe poslovao značajno bolje u prvoj polovini godine i prevezao ukupno 907 tona tereta, što predstavlja rast od 65 procenata u odnosu na prvu polovinu 2013. godine. Prihod od prevoza tereta porastao je za 32 odsto, što ga čini važnom uslugom i faktorom rasta za Er Srbiju...

Prihodi "Er Srbije" u 2014. veći za 82 odsto u odnosu na 2013. godinuUkupan prihod “Er Srbije”, srpske nacionalne aviokompanija, u prvoj polovini 2014. godine, veći je za 82 odsto uodnosu na isti pšeriod 2013. godine i iznosio je 102 miliona evra, u poređenju sa prošlogodišnjih 56 miliona evra, saopšteno je iz ove kompanije.

Ukupno 944.000 putnika je koristilo usluge ove aviokompanije između januara i juna ove godine, što je za gotovo 70 procenata više nego u istom periodu prošle godine.

Er Srbija Kargo je takođe poslovao značajno bolje u prvoj polovini godine i prevezao ukupno 907 tona tereta, što predstavlja rast od 65 procenata u odnosu na prvu polovinu 2013. godine. Prihod od prevoza tereta porastao je za 32 odsto, što ga čini važnom uslugom i faktorom rasta za Er Srbiju.

Kapacitet za prevoz putnika “Er Srbije”, koji se meri proizvodom ukupnog broja raspoloživih sedišta i ukupno pređenih kilometara, je iznosio 1.588 miliona do kraja prve polovine 2014. godine, što predstavlja rast od 85 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Od 26. oktobra 2013. godine, “Er Srbija” je uvela u upotrebu devet aviona Erbas, od kojih su dva aviona Erbas A320 predata u drugom kvartalu 2014. godine, čime je prosečna starost flote umanjena sa 25 godina na 10 godina.

Generalni direktor Er Srbije Dane Kondić je tim povodom izjavio da ga “postignuti rezultati raduju i pokazuju efikasnost rada tima ‘Er Srbije’ u sprovođenju strategije održivog rasta”.

- Na dobro smo putu da stvorimo profitabilnu, snažnu aviokompaniju do kraja tekuće finansijske godine, u skladu sa obavezom koju imamo prema našim deoničarima, Vladi Republike Srbije i Etihad ervejzu. Očekujemo da će se trend rasta nastaviti i u drugoj polovini 2014. godine, kada ćemo nastaviti proces ponovnog povezivanja Balkana sa novim tržištima, kombinacijom direktnih letova i proširenja saradnje sa našim kod-šer partnerima. Nesumnjivo pružamo širok izbor, brojne pogodnosti i udobnost našim putnicima - rekao je Kondić.

Ubrzani rast regionalne mreže linija Er Srbije ka ukupno 38 destinacija do kraja juna 2014. godine, jedno novo i četiri proširena kod-šer partnerstva i savremenija i pouzdana flota su ključni faktori rasta broja prevezenih putnika i obima tereta.

U prvoj polovini godine, Er Srbija je uspostavila 11 novih linija. Osim toga, kod-šer sporazumi sa Etihad Ervejzom i er berlinom su prošireni, pa sada obuhvataju i poznate turističke destinacije Kolombo (Šri Lanka) i Palma de Majorku (Španija). Kod-šer sporazum sa rumunskom nacionalnom aviokompanijom Tarom je takođe proširen, tako da sada obuhvata i Kišinjev (Moldavija).

Uz to, kod-šer sporazum Er Srbije sa Etihad Ridženelom (Etihad Regional), koji je potpisan 1. jula 2014. godine, putnicima predstavlja dve atraktivne destinacije u Švajcarskoj, Ženevu i Lugano.

Rast Er Srbije takođe je rezultirao i otvaranjem značajnog broja novih radnih mesta za državljane Srbije. U prvoj polovini 2014. godine, ova aviokompanija je uvećala svoj sastav i zaposlila dodatnih 300 profesionalaca. Kao još jedan vid ulaganja u svoju budućnost, Er Srbija namerava da ponovo pokrene program obuke pilota-kadeta.

Isto tako, 10 diplomaca trenutno pohađa program obuke mladih menadžera u Abu Dabiju pri Etihad Ervejzu, i oni će po završetku programa raditi u različitim sektorima u okviru Er Srbije.

Tehnički sektor Er Srbije je zaposlio 44 inženjera i tehničara kako bi se uspostavila služba održavanja na međunarodnom Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu. Direktor Kondić je izjavio da je Er Srbiji potrebno još dobrih ljudi koji bi se priključili njegovom timu.

- Imamo određen broj slobodnih radnih mesta i pozivam građane Srbije da posete našu internet stranicu. Mi smo srpska kompanija koja pravim kandidatima može da ponudi veoma dobre mogućnosti za razvoj karijere - rekao je Kondić.

Pored toga što su operativna poboljšanja i proširenje mreže Er Srbije u poslednjih šest meseci veoma značajni rezultati, Kondić je dodao da je ponosan što je Er Srbija mogla da pruži značajan doprinos humanitarnim naporima tokom nedavnih poplava koje su bile razorne za našu zemlju.

Tokom majskih poplava, Er Srbija je svojim avionima prevezla ukupno 154 tone humanitarne pomoći (komercijalna vrednost ove usluge iznosi oko 170.000 evra), koja je isporučena u Beograd i u Banja Luku.

- Mi smo srpska nacionalna aviokompanija i nikada to nećemo smetnuti sa uma - zaključio je Kondić.

Poslovanje 2014. VS 2013. godine 

  • Na dobrom putu da počne da posluje sa profitom do kraja 2014. godine
  • Zabeležen je rast ukupnog prihoda od 82 procenta, koji je u prvoj polovini 2014. godine iznosio 102 miliona evra
  • Ukupan broj putnika je porastao za 70 procenata i iznosio je 944.000 tokom prvih šest meseci 2014. godine
  • Proizvod raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometers - ASK) je iznosio 1.588 miliona 
  • Prihod od kargo prevoza je zabeležio rast od 32 procenta, a ukupna težina prevezenog tereta je uvećana za 65 procenata 
  • Otvoreno je 300 novih radnih mesta

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik