Evropa želi velike firme

Bez autora
Sep 01 2014

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je u Srbiji prisutna već 13 godina spremna je da podrži Agenciju za privatizaciju u nalaženju strateških investitora za 502 preduzeća koja su oglašena na prodaju, jer to je prioritet u novousvojenoj strategiji te međunarodne finansijske institucije za Srbiju, izjavio je direktor EBRD u Srbiji Mateo Patrone. Uvereni smo da će privatizacija povećati konkurentnost i produktivnost srpske privrede - istakao je Mateo Patrone. EBRD nudi širok asortiman proizvoda i stručnosti kako bi podržala privatizaciju - od kreditiranja, do kupovine udela, kao i finansiranja kupovine udela u drugim preduzećima ili investiranje u imovinu koja je već kupljena. Najatraktivnija preduzeća, prema rečima prvog čoveka EBRD, za investitore sa spiska Agencije, ne mogu da se imenuju, jer je za takvu ocenu potrebna detaljna analiza...

Evropa želi velike firmeEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je u Srbiji prisutna već 13 godina spremna je da podrži Agenciju za privatizaciju u nalaženju strateških investitora za 502 preduzeća koja su oglašena na prodaju, jer to je prioritet u novousvojenoj strategiji te međunarodne finansijske institucije za Srbiju, izjavio je Tanjugu direktor EBRD u Srbiji Mateo Patrone.

- Uvereni smo da će privatizacija povećati konkurentnost i produktivnost srpske privrede - istakao je Mateo Patrone, direktor EBRD U Srbiji. - EBRD nudi širok asortiman proizvoda i stručnosti kako bi podržala privatizaciju - od kreditiranja, do kupovine udela, kao i finansiranja kupovine udela u drugim preduzećima ili investiranje u imovinu koja je već kupljena.

Najatraktivnija preduzeća, prema rečima prvog čoveka EBRD, za investitore sa spiska Agencije, ne mogu da se imenuju, jer je za takvu ocenu potrebna detaljna analiza.

- Generalno, ima preduzeća sa atraktivnijom imovinskom bazom i verovatno kompetetivnijom pozicijom, koja bi mogla da privuku veliko interesovanje investitora - naveo je Patrone. - Za konkretniju ocenu morala bi da se analizira svaka pojedinačna kompanija. Detaljna lista preduzeća za privatizaciju je važan korak ka implementaciji novog Zakona o privatizaciji, koji je EBRD inače, pozitivno ocenila. Sada sledi uspešna primena, koja bi osnažila privatan sektor, što bi donelo korist ekonomiji Srbije i smanjilo teret javnim finansijama.

Inače, Evropska banka za obnovu i razvoj je zainteresovana da učestvuje u privatizaciji naših velikih sistema kao što su „Telekom“, „Aerodrom Beograd“ i „Dunav osiguranje“. Takođe, Fond za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća (ENEF), kojim upravlja Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), raspolaže sa oko 77 miliona evra za ulaganja u kapital firmi u Srbiji i regionu. Zanimljivi sektori su agrobiznis, IT i drugi, ali više od sektora EBRD zanimaju dobre kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik