Slovenci strahuju od uvođenja poreza na nekretnine u Hrvatskoj

Bez autora
Sep 01 2014

Nove najave hrvatske vlade o uvođenju poreza na nekretnine od 2016. godine s velikom pažnjom prate u susjednoj Sloveniji, a ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u ponedjeljak piše da će to udariti po džepu i mnoge Slovence koji, prema nekim podacima, u svom vlasništvu imaju u Hrvatskoj 110.000 nekretnina. Riječ je o stanovima, vikendicama i apartmanima, uglavnom u Istri i na kvarnerskim otocima, i to ne samo onim kupljenim ili naslijeđenim u vrijeme nekadašnje zajedničke države, jer su od 42.000 nekretnina koje su u Hrvatskoj u posljednih 20 godina kupili stranci u skoro trećini slučajeva to bili slovenski državljani, navodi list.

Slovenci strahuju od uvođenja poreza na nekretnine u HrvatskojNove najave hrvatske vlade o uvođenju poreza na nekretnine od 2016. godine s velikom pažnjom prate u susjednoj Sloveniji, a ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u ponedjeljak piše da će to udariti po džepu i mnoge Slovence koji, prema nekim podacima, u svom vlasništvu imaju u Hrvatskoj 110.000 nekretnina.

Riječ je o stanovima, vikendicama i apartmanima, uglavnom u Istri i na kvarnerskim otocima, i to ne samo onim kupljenim ili naslijeđenim u vrijeme nekadašnje zajedničke države, jer su od 42.000 nekretnina koje su u Hrvatskoj u posljednih 20 godina kupili stranci u skoro trećini slučajeva to bili slovenski državljani, navodi list.

Slovenci u svojoj državi trenutačno ne plaćaju porez na nekretnine jer je zakon o oporezivanju nekretnina koji je uvela vlada Alenke Bratušek poništio ustavni sud, ali je izabrani predsjednik nove vlade Miro Cerar već najavio da će njegova vlada inzistirati na tom porezu i podnijeti novi zakonski prijedlog.

Kad porez na nekretnine bude uveden u Hrvatskoj i Sloveniji, jedina država u EU u kojoj se porez na nekretninsku imovinu neće plaćati ostat će Malta, navodi ljubljanski "Dnevnik".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik