U obnovu pruge Beograd – Bar uloženo 30 miliona eura

Bez autora
Sep 01 2014

Crna Gora je u posljednje četiri godine uložila skoro 30 miliona eura u obnovu pruge Beograd – Bar, i to za dionicu koja prolazi kroz našu zemlju, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva koje je pojasnilo da je riječ o novcu koji smo kroz kredite dobili od raznih međunarodnih finansijskih institucija. Iz kredita EBRD uloženo je 11,3 miliona eura (za sanaciju pet tunela, šest kosina i tri klizišta). Iz kredita EIB Banke uloženo je sedam miliona eura (za remont pruge Bijelo Polje – Kruševo – Mijatovo Kolo i elektrifikaciju šestog i sedmog kolosjeka u ST. Bijelo Polje). Iz IPA fondova uloženo je 11,5 miliona eura, navodi se u odgovorima Ministarstva saobraćaja Atlas televiziji.

U obnovu pruge Beograd – Bar uloženo 30 miliona euraCrna Gora je u posljednje četiri godine uložila skoro 30 miliona eura u obnovu pruge Beograd – Bar, i to za dionicu koja prolazi kroz našu zemlju, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva koje je pojasnilo da je riječ o novcu koji smo kroz kredite dobili od raznih međunarodnih finansijskih institucija.

- Iz kredita EBRD uloženo je 11,3 miliona eura (za sanaciju pet tunela, šest kosina i tri klizišta). Iz kredita EIB Banke uloženo je sedam miliona eura (za remont pruge Bijelo Polje – Kruševo – Mijatovo Kolo i elektrifikaciju šestog i sedmog kolosjeka u ST. Bijelo Polje). Iz IPA fondova uloženo je 11,5 miliona eura – navodi se u odgovorima Ministarstva saobraćaja Atlas televiziji.

Prema ranijim procjenama italijanske kompanije Italferr, modernizacija pruge Beograd-Bar, kojom bi se povećala njena prosječna brzina do 100 kilometara na sat, košta 337 miliona eura. Prema toj studiji, koja je urađena još 2010. godine, a koju je platila italijanska vlada, za rekonstrukciju dijela pruge koji prolazi kroz Srbiju, treba 198 miliona eura, dok je za crnogorski dio pruge neophodno oko 140 miliona eura.

Još tada se pominjalo da bi dvije države kod finansijskih institucija mogle zajedno da traže novac za rekonstrukciju, ali u međuvremu, koliko je poznato, po tom pitanju nije ništa urađeno. Profesor Saobraćajnog fakulteta iz Beograda, Milan Vujanić vjeruje da će Podgorica i Beograd, ukoliko zajedno budu tražile novac, i prije doći do njega.

- To nije projekat koji je od vitalnog značaja za Evropu. Moraće i naše zemlje da ulože određena sredstava s obzirom da se na taj način rješava regionalni problem, ali očekujemo značajna ulaganja EU u ovu prugu – rekao je on za Atlas TV..

Vujanić nema dilemu ima li smisla obnavljati prugu koja je izgrađena u doba SFRJ.

“Čuo sam da se od izgradnje neke pruge odustane, ali nijesam čuo da se neki put baci da bi se pravio drugi. Mislim da će pruga biti popravljena iako ima prijedloga da se pravi nova što je prilično skupo”, ocijenio je on.

Ukoliko se to desi, naglašava Vajanić, svi su na dobitku.

- Srbija će, praktično, dobiti izlaz na more, a, Crna Gora će dobiti na značaju u pretovarnom smislu u izvozu svojih proizvoda prema sjeveru – smatra on.

Vujanić dodaje da EU ima interes da finansijski podrži obnovu pruge Beograd – Bar, ne samo zbog evropskih ambicija Crne Gore i Srbije, već i zbog svojih aktuelnih članica.

- Kad građani EU krenu iz Švedske u Grčku ili Crnu Goru na more, oni hoće da se voze na isti način i bezbjedno kao što to rade u svojim zemljama koje su članice EU – kaže Vujanić.

Pruga Beograd-Bar je dugačka 476 kilometara. Izgradnja je trajala 25 godina: od 1951. do 1976. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik