Prosječna plaća za lipanj 5.558 kuna

Bez autora
Sep 01 2014

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za lipanj ove godine iznosila je 5.558 kuna, što je nominalno 1,1 posto više, a realno 1,4 posto više u odnosu na svibanj, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). U odnosu na lipanj prošle godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za šesti ovogodišnji mjesec nominalno je bila viša za 1,3 posto, a realno za 1,7 posto. DZS je objavio i podatak o prosjeku neto plaće isplaćene za prvih šest mjeseci ove godine, koji iznosi 5.506 kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje nominalno jednako kao tada, a realno 0,3 posto više.

Prosječna plaća za lipanj 5.558 kunaProsječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za lipanj ove godine iznosila je 5.558 kuna, što je nominalno 1,1 posto više, a realno 1,4 posto više u odnosu na svibanj, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na lipanj prošle godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za šesti ovogodišnji mjesec nominalno je bila viša za 1,3 posto, a realno za 1,7 posto.

DZS je objavio i podatak o prosjeku neto plaće isplaćene za prvih šest mjeseci ove godine, koji iznosi 5.506 kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje nominalno jednako kao tada, a realno 0,3 posto više.

Najveća prosječna neto plaća za lipanj, od 10.611 kuna, isplaćena je zaposlenima u vađenju sirove nafte i prirodnog plina. U zračnom prijevozu prosječna plaća za lipanj iznosila je 10.011 kuna, u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda 9.705 kuna, a u promidžbi i istraživanju tržišta 8.858 kuna.

Prosječne neto plaće više od 8.000 kuna za lipanj isplaćene su i zaposlenima u računalnom programiranju, telekomunikacijama, farmaceutskoj industriji i financijskoj djelatnosti i osiguranju.

Nasuprot tomu, najniže neto plaće imali su zaposleni u proizvodnji odjeće, koji su za lipanj primili prosječno 2.983 kune, a tek nešto viših 3.011 kuna iznosila je prosječna plaća zaštitara.

U odnosu na lipanj prošle godine, prosječna bruto plaća u ovogodišnjem lipnju bila je nominalno viša za 1,6 posto i realno za 2 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik