"Šume RS" u gubitku od milion KM

Bez autora
Sep 01 2014

Javno preduzeće "Šume Republike Srpske" za prvih šest mjeseci ove godine zabilježilo je bruto gubitak od 1.062.474 KM, izjavila je predsjednik Nadzornog odbora ovog preduzeća Biljana Marković. Markovićeva je naglasila da je ova razlika između prihoda i rashoda rezultat nepredviđenih troškova zbog sanacije i zaštite zemljišta nakon posljedica majskih poplava, napominjući da su i avgustovske poplave nanijele štetu ovom preduzeću, što će biti prikazano u sljedećem izvještaju o poslovanju. Poplave su uništile i šumske puteve što je onemogućilo dostupnost rejonima gdje se vrši sječa, oštetilo mogućnost izvoza i sječe, te pristupa stovarištima gdje je već bilo gotove robe, rekla je Markovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

"Šume RS" u gubitku od milion KMJavno preduzeće "Šume Republike Srpske" za prvih šest mjeseci ove godine zabilježilo je bruto gubitak od 1.062.474 KM, izjavila je predsjednik Nadzornog odbora ovog preduzeća Biljana Marković.

Markovićeva je naglasila da je ova razlika između prihoda i rashoda rezultat nepredviđenih troškova zbog sanacije i zaštite zemljišta nakon posljedica majskih poplava, napominjući da su i avgustovske poplave nanijele štetu ovom preduzeću, što će biti prikazano u sljedećem izvještaju o poslovanju.

"Poplave su uništile i šumske puteve što je onemogućilo dostupnost rejonima gdje se vrši sječa, oštetilo mogućnost izvoza i sječe, te pristupa stovarištima gdje je već bilo gotove robe", rekla je Markovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je dodala da je Nadzorni odbor dao preporuke da ovo preduzeće do 30. septembra preduzme odgovarajuće mjere da bi bili otklonjeni ustanovljeni nedostaci koji su prouzrokovali negativan rezultat poslovanja, odnosno da se striktno poštuje program proizvodno-finansijske konsolidacije, zatim da se organizuju stručni kolegijumi sa direktorima organizacionih cjelina kako bi se ustanovili eventualni propusti i greške.

Vršilac dužnosti direktora "Šuma Srpske" Dragan Grabovac rekao je da je u prvih šest mjesesci izvršena proizvodnja od 93 odsto, a realizacija 88 odsto, te napomenuo da plan proizvodnje za ovu godinu iznosi 1.925.000 metara kubnih.

"U prvom kvartalu proizvodnja je bila veća za 12 odsto, a finansijski rezultat bio je veći za devet miliona KM. U drugom kvartalu, od kada su počele elementarne nepogode, nije se radilo skoro 50 dana", naveo je Grabovac i dodao da su u Srpskoj na snazi bile i vanredne mjere kada je ovo preduzeće bilo izuzetno angažovano.

Prema njegovim riječima, u poplavama su "Šume Srpske" pretrpjele štetu veću od osam miliona KM, koja se odnosi na štetu na šumsko-drvnim sortimentima, putnoj infrastrukturi i objektima šumskih gazdinstava.

Grabovac je rekao da je od ukupno 29 organizacionih dijelova "Šuma Republike Srpske" njih 11 iskazalo gubitak, te da ovo preduzeće nema drugih gubitaka osim gubitka od oko milion KM zabilježenog u periodu januar-juni 2014. godine.

"Da smo radili polovično u drugom kvartalu ostvarili bismo pozitivan bilans od pet-šest miliona KM", naglasio je Grabovac.

On je istakao da je stepen naplate 100 odsto, da se redovno servisiraju sve obaveze kao što su krediti i isplata ličnih dohodaka, te da su zalihe šumsko-drvnih sortimenata na bazi jednomjesečne proizvodnje i, kada je riječ o prodaji, da su svi sortimenti traženi.

Grabovac je naveo  da je u ovom preduzeću zaposleno 4.620 radnika, od kojih je većina u stalnom radnom odnosu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik