I srpske banje menjaju vlasnika

Bez autora
Sep 02 2014

Najava da srpske banje i specijalne bolnice, među kojima je i pet objekata u vlasništvu Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje, biti privatizovane, digla je prašinu u srpskoj javnosti. Ostalo je nejasno šta je u stvari predmet privatizacije i da li će novog vlasnika dobiti i lečilišta zbog kojih je PIO već godinama u sporu oko vlasništva. Dok u PIO fondu smatraju da je prodaja samo jedan od načina raspolaganja imovinom i da je mnogo kvalitetnije razmišljati u pravcu strateškog partnerstva, dokapitalizacije, zajedničkog ulaganja, dotle se iz Agencije za privatizaciju mogu čuti stavovi da su banje izuzetno značajan resurs Srbije koji otvara velike mogućnosti za ulaganja, naročito sada kada postoji veliko interesovanje investitora. Ukoliko se sada ne krene u privatizaciju i ulaganja vrednost banja i specijalnih bolnica će, po njima, sve više padati.

I srpske banje menjaju vlasnikaNajava da srpske banje i specijalne bolnice, među kojima je i pet objekata u vlasništvu Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje, biti privatizovane, digla je prašinu u srpskoj javnosti. Ostalo je nejasno šta je u stvari predmet privatizacije i da li će novog vlasnika dobiti i lečilišta zbog kojih je PIO već godinama u sporu oko vlasništva.

Dok u PIO fondu smatraju da je prodaja samo jedan od načina raspolaganja imovinom i da je mnogo kvalitetnije razmišljati u pravcu strateškog partnerstva, dokapitalizacije, zajedničkog ulaganja, dotle se iz Agencije za privatizaciju mogu čuti stavovi da su banje izuzetno značajan resurs Srbije koji otvara velike mogućnosti za ulaganja, naročito sada kada postoji veliko interesovanje investitora. Ukoliko se sada ne krene u privatizaciju i ulaganja vrednost banja i specijalnih bolnica će, po njima, sve više padati.

- Na koji način će ti objekti biti revitalizovani procenićemo u direktnoj saradnji sa državom, a postupak koji je Agencija za privatizaciju pokrenula u smislu prikupljanja pisama zainteresovanosti za banje može da bude od značaja za Fond. Putem informacija koje Agencija bude dobila na ovaj način svoju imovinu ćemo staviti u funkciju kroz onaj oblik partnerstva koji će dati najbolje rezultate - kaže Jelica Timotijević, direktor sektora za odnose sa javnošću PIO fonda.

Fond je, prema njenim rečima, pokrenuo 27 sudskih sporova za potvrđivanje vlasništva na objektima koje koriste specijalne bolnice, od čega je, do danas, pravnosnažno odlučeno i potvrđena svojina Fonda na osam nekretnina. U toku je još 19 sudskih sporova.

- Od osam okončanih sudskih sporova i donetih pravnosnažnih sudskih odluka, jedan objekat nije u funkciji, odnosno ne radi, a ostali su u funkciji specijalnih bolnica, odnosno koriste se za namenu zbog koje su i osnovani - kaže Timotijević.

Privatizacija srpskih banja ne podrazumeva, kako objašnjavaju nadležni, prodaju izvora koji su prirodno blago i oni će ostati u vlasništvu države. Pravo njihovog korišćenja biće preneto novom vlasniku uz određenu nadoknadu koja se plaća po već utvrđenim tarifama. Specijalne bolnice i banje, koje su na spisku Agencije za privatizaciju, a oko čijeg vlasništva Fond PIO vodi sudske sporove sa državom, najavljeno je, neće biti na prodaju.

Interesovanja investitora za kupovinu banja nezvanično ima, a da li će do prodaje doći zavisi pre svega od zainteresovanih strana, među kojima nije samo PIO fond, već i ministarstva zdravlja, trgovine, turizma i telekomunikacija.

PIO Fond

NA listi od 502 preduzeća za koja će država pokušati da pronađe kupca je i pet banja za koje postoje pravosnažne sudske odluke da su one u većinskom vlasništvu PIO fonda. Tu spadaju specijalne bolnice „Žubor“ u Kuršumlijskoj Banji, „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji, „Zlatar“ u Novoj Varoši, „Čigota“ i „Sokobanja“.

Prodaja od 1. decembra

Podaci o vrednosti imovine, poslovanju, kapacitetima koji su na prodaju i način njihove prodaje trebalo bi da do kraja septembra budu dostavljeni Agenciji za privatizaciju. Na osnovu toga oni će napraviti predlog privatizacije najkasnije do 1. novembra, a prodaja će početi za mesec dana, tačnije 1. decembra, pošto se o tome izjasni nadležno ministarstvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik