Hipo u Srbiji stabilan i zarađuje

Bez autora
Sep 02 2014

Hipo Alpe Adria banka Srbija je u prvih sedam meseci ove godine poslovala pozitivno i nakon oporezivanja beleži dobit od 1,079 miliona evra, kažu u toj banci. Proces reorganizacije Hipo Alpe Adria grupe iz Austrije je u toku i proces reprivatizacije mreže u jugoistočnoj Evropi bliži se kraju, navode u srpskoj banci kćerki.Kako dodaju, prema aktuelnom planu, potpisivanje kupoprodajnog ugovora sa novim vlasnikom Hipo Alpe Adria banaka u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i BiH može očekivati do kraja ove godine, pošto su pregovori za potencijalnim investitorima u toku.

Hipo u Srbiji stabilan i zarađujeHipo Alpe Adria banka Srbija je u prvih sedam meseci ove godine poslovala pozitivno i nakon oporezivanja beleži dobit od 1,079 miliona evra, kažu u toj banci.

Proces reorganizacije Hipo Alpe Adria grupe iz Austrije je u toku i proces reprivatizacije mreže u jugoistočnoj Evropi bliži se kraju, navode u srpskoj banci kćerki.

Kako dodaju, prema aktuelnom planu, potpisivanje kupoprodajnog ugovora sa novim vlasnikom Hipo Alpe Adria banaka u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i BiH može očekivati do kraja ove godine, pošto su pregovori za potencijalnim investitorima u toku.

Kako bi svi koraci ovog procesa bili realizovani na najbolji mogući način, bilo je neophodno povlačenje određenih poslovnih poteza, zbog kojih su u polugodišnjim rezultatima Grupe u Austriji iskazani negativni pokazatelji, objašnjavaju u Hipo banci Srbija.

Naime, austrijska Hipo Alpe Adria Bank International AG je u prvoj polovini ove godine zabeležila negativan rezultat od 1,67 milijardi evra, što je posledica izdvajanja jednokratne rezerve od 1,44 milijarde evra, koja najvećim delom potiče iz Hypo Alpe Adria banke u Italiji, dok značajno manji iznos potiče iz portfolija mreže banaka u jugoistočnoj Evropi.

"Rezultat Hipo Alpe Adria Bank International AG ne utiče na poslovanje banke u Srbiji", ističu u Hipo banci Beograd, predočavajući da zvanični izveštaji potvrđuju da ta banka u Srbiji posluje stabilno, o čemu svedoči visoka likvidnost i adekvatnost kapitala koja trenutno iznosi 21,44 odsto, što je znatno iznad regulatornog minimuma od 12 procenata, koji je propisala Narodna banka Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik