Tri kandidata za preuzimanje Luke Vukovar

Bez autora
Sep 02 2014

Luka Vukovar, najveća domaća riječna luka, u očekivanju je rezultata koje će postići postupak prodaje te luke koji je Vlada pokrenula krajem srpnja, s iznosom od 38 milijuna kuna. Naime, rok za podnošenje pisma namjere za iskazivanje interesa za kupnju istekao je s 1. rujna. Iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom dosad na pitanje o zainteresiranima za Luku Vukovar medijima nisu odgovarali, no Glas Slavonije neslužbeno doznaje kako postoje tri ozbiljna potencijalna kupca. Isti izvor navodi i kako je riječ o partnerima koji već desetak godina posluju s vukovarskom lukom.

Tri kandidata za preuzimanje Luke VukovarLuka Vukovar, najveća domaća riječna luka, u očekivanju je rezultata koje će postići postupak prodaje te luke koji je Vlada pokrenula krajem srpnja, s iznosom od 38 milijuna kuna.

Naime, rok za podnošenje pisma namjere za iskazivanje interesa za kupnju istekao je s 1. rujna.

Iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom dosad na pitanje o zainteresiranima za Luku Vukovar medijima nisu odgovarali, no Glas Slavonije neslužbeno doznaje kako postoje tri ozbiljna potencijalna kupca. Isti izvor navodi i kako je riječ o partnerima koji već desetak godina posluju s vukovarskom lukom.

– Nemamo ništa protiv ozbiljnog partnera. Želimo da ozbiljan partner dođe, prodaje se poslovni udio, novi koncesionar će plaćati koncesiju, otvoriti logistički centar, dovesti nove robe i podići učinkovitost – kazao je jučer direktor Luke Vukovar, Tomislav Mihaljević koji također nema konkretnih podataka o potencijalnim kupcima koji su se javili nakon objave o pokretanju postupka prodaje.

Direktor Mihaljević pritom objašnjava kako se prodajom poslovnog udjela "ne gubi luka" jer će i novi koncesionar plaćati koncesiju, dok Luka Vukovar očekuje bolju učinkovitost.

Luka Vukovar je, inače, ovlašteni koncesionar na lučkom području Vukovar i jedina je koja se bavi prekrcajem generalnih i rasutih tereta. Najčešći korisnici luke su poduzetnici iz Hrvatske i sjevernog dijela BiH, a kako gospodarska aktivnost stagnira, luka se suočava sa smanjenjem poslovne aktivnosti.

– Ne možemo na to utjecati – kaže direktor Mihaljević i posebno naglašava kako je i u takvoj situaciji broj zaposlenih, njih 76, ostao isti.

Na kraju, direktor se nada pozitivnom ishodu za vukovarsku Luku koja bi trebala privući ozbiljne partnere s obzirom na svoj iznimno povoljan geostrateški položaj na Dunavu, s 365 dana plovnosti.

Interes za kupnju poslovnog udjela RH Luke Vukovar pokazala Luka Ploče d.d. Nedavno se pojavila i informacija kako je interes za kupnju Luke Vukovar pokazao austrijski Borealis, konkurent kutinske Petrokemije na tržištu mineralnih gnojiva koji je prošle godine imao prihod veći od osam milijardi eura, no za to trenutačno nema potvrde.

Luka Vukovar ne kotira na burzi, a na kraju 2013. je raspolagala ukupnom imovinom od skoro 50m HRK.  Od toga oko 90% financira iz kapitala, dok financijskog duga nema. Poduzeće je u 2010. ostvarilo značajniji gubitak od skoro 4m HRK, ali je u sljedeće tri godine ostvarivalo dobit kojim ga je pokrivalo te će korištenjem dijela dobiti iz 2013. u potpunosti pokriti preneseni gubitak. Poslovni prihodi poduzeća, koje u potpunosti čine prihodi od prodaje, za 2013. su iznosili nešto ispod 12m HRK, što je 17% manje nego godinu ranije.

Poslovni rashodi su pali za nižih 11,5%, što je vrijednost EBITDA dovelo do 677 tisuća HRK (-62,6% YoY), a neto dobit je iznosila nešto ispod 265 tisuća HRK (-76% YoY). Pritom je EBITDA marža pala s 12,6% na 5,7%, a profitna marža sa 7,7% na 2,2%.

U istom tom razdoblju Luka Ploče je ostvarila 118m HRK prihoda od prodaje (9,9% YoY). Uz pad poslovnih rashoda za 12,5% EBITDA je porasla s -9m HRK na 15,5m HRK, a neto gubitak je smanjen s -28m HRK na -4,9m HRK. EBITDA marža je pritom iznosila 12,1%, a profitna marža 3,8%. Rast pokazatelja je zabilježen i u prvoj polovini ove godine. Luka Ploče je u izvještaju iz 2013. objavila kako ove godine očekuje kapitalna ulaganja od 72,6m HRK, ali nije spominjala nikakva preuzimanja. Posebno je zanimljivo to što je Luka Vukovar riječna luka, dok se Luka Ploče bavi morskim prometom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik