Potpisan ankes ugovora za most Zemun - Borča

Bez autora
Sep 02 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da danas potpisani Aneks IV Ugovora o izgradnji mosta Zemun – Borča predviđa isplatu dodatnih do 2,3 miliona dolara za već završene radove na tom projektu. Mihajlović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, nakon što je sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i generalnim direktorom ogranka kompanije „Čajna roud end bridž korporejšn” u Srbiji Džang Sjaojuenom potpisala pomenuti aneks, navela da će most biti pušten u rad u planiranom roku, do kraja decembra ove godine. Celokupan projekat sa pristupnim saobraćajnicama, kako je istakla, biće završen do oktobra 2015. godine. Još ne može da se kaže konačna cena izgradnje mosta, ali se čini sve da ona bude što realnija, ukazala je Mihajlović i podsetila na to da je prvobitno procenjeno da će most koštati 260 miliona dolara, kao i da za eksproprijaciju treba isplatiti dodatnih 70 miliona dolara.

Potpisan ankes ugovora za most Zemun - BorčaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da danas potpisani Aneks IV Ugovora o izgradnji mosta Zemun – Borča predviđa isplatu dodatnih do 2,3 miliona dolara za već završene radove na tom projektu.

Mihajlović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, nakon što je sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i generalnim direktorom ogranka kompanije „Čajna roud end bridž korporejšn” u Srbiji Džang Sjaojuenom potpisala pomenuti aneks, navela da će most biti pušten u rad u planiranom roku, do kraja decembra ove godine.

Celokupan projekat sa pristupnim saobraćajnicama, kako je istakla, biće završen do oktobra 2015. godine.

Još ne može da se kaže konačna cena izgradnje mosta, ali se čini sve da ona bude što realnija, ukazala je Mihajlović i podsetila na to da je prvobitno procenjeno da će most koštati 260 miliona dolara, kao i da za eksproprijaciju treba isplatiti dodatnih 70 miliona dolara.

Takođe, očekuje se i početak razgovora o odštetnim zahtevima izvođača i podizvođača, koji do sada iznose 32 miliona dolara, navela je ona i napomenula da 85 odsto vrednosti mosta kreditira kineska “Eksim banka”, dok preostalih 15 odsto obezbeđuju država Srbija i Grad Beograd.

Aneksom IV Ugovora o izgradnji mosta Zemun – Borča sa pripadajućim saobraćajnicama, kako je ukazala, napravljene su ozbiljne uštede od približno pola miliona dolara.

Prema njenim rečima, konačan iznos novca koji država i Grad Beograd treba da opredele za te radove smanjen je sa 2,9 miliona dolara na 2,3 miliona dolara.

Mihajlović je precizirala da će ta sredstva biti data za radove koji nisu predviđeni projektom, a koji svakako postoje, i naglasila da su uštede postignute zahvaljujući dodatnim pregovorima predstavnika resornog ministarstva i Grada Beograda sa kineskim partnerima.

Aneksom IV, kako je dodala, postignuto je da naša zemlja ima garancije za dobro izvršenje posla, pri čemu će se raditi na tome da Srbija ostvari i dodatne uštede u predstojećim poslovima na tom projektu.

Potpisivanju ovog dokumenta u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančang.

Radovi na mostu Zemun – Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Novi most preko Dunava biće dug 1.507 metara, širok 29,1 metar i visok 22,8 metara, sa ukupno šest kolovoznih traka i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane, a pristupne saobraćajnice biće duge 21,6 kilometara. Glavni raspon mosta dug je 362 metra.

Most gradi kineska kompanija “Čajna roud end bridž korporejšn”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik