Fabrika za preradu vode „Makiš 2” kreće sa radom 5. septembra

Bez autora
Sep 02 2014

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će u petak, 5 septembra, biti otverena nova fabrika za preradu pijaće vode „Makiš 2”.On je dodao da ovim projektom grad Beogarad obezbeđuje snabdevanje pijaćom vodom u narednih 20 godina, i najavio da se stvaraju uslovi da se od naredne godine krene u rekonstrukciju fabrike „Makiš 1”, koja nije obnavljana od kraja 70-tih godina prošlog veka, čime bi dugoročno i u potpunosti bilo rešeno ovo pitanje.

Fabrika za preradu vode „Makiš 2” kreće sa radom 5. septembraGradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će u petak, 5 septembra, biti otverena nova fabrika za preradu pijaće vode „Makiš 2”.

On je dodao da ovim projektom grad Beogarad obezbeđuje snabdevanje pijaćom vodom u narednih 20 godina, i najavio da se stvaraju uslovi da se od naredne godine krene u rekonstrukciju fabrike „Makiš 1”, koja nije obnavljana od kraja 70-tih godina prošlog veka, čime bi dugoročno i u potpunosti bilo rešeno ovo pitanje.

Ovo je trenutno po važnosti projekat odmah iza projekta izgradnje mosta Zemun - Borča, za koji je danas potpisan aneks ugovora, istakao je Mali. On je podsetio da je prvi sastanak koji je obavio na funkciji predsednika Privremenog organa bio upravo sa nezadovoljnim investitorima iz Izraela, zbog dugovanja predhodne vlasti prema njima.

–Mi smo tada uspeli da nađemo načim da taj novac bude isplaćen, uz dogovor da fabrika bude puštena u pogon početkom septembra. Fabrika je spremna i svečano počinje sa radom u petak, 5. septembra – naveo je Mali, gostujući u Beogardskoj hronici.

Gradonačelnik je podsetio da to nije sve,  jer je prioritet ove gradske vlasti da se uradi i unutrašnji magistralni prsten, da se reši problem deponije u Vinči, problem parkiranja u gradu, ali i da se počnesa  izgradnjom metroa u Beogradu.

Kada je reč o gradskom prevozu, gradonačelnik je ukazao da je za 60 odsto povećan procenat validiranja karata i zahvalio se građanima koji su prihvatili sugestiju grada da je neophopna kupovina karata. On je dodao da nije zabeležen ni jedan incident od kada je angažovan veći broj kontrolora.

– Oni treba da ukažu građanima da je nephodno da kupuju kartu,  jer je taj prevoz vlasništvo svih  Beograđana, potreban svima da bude dobar, funkcionalan i pristupačan – ukazao je Mali.

On je dodao da je ovako teško stanje nasleđen problem, da stvari nisu postavljene kako je trebalo da budu i sada grad nema dovoljno sredstava da plaća sve obaveze.

– Zahtev za subvencionisanje gradskog prevoza iznosi oko 150 miliona evra, odnosno 30 odsto gradskog budžeta. To je nešto što nije održivo. Upravo i ovom kampanjom želimo da ukažemo građanima da je neophodno plaćati kartu, jer se od tog novca obezbeđuje održavanje postojećeg voznog parka – kazao je Mali.

Gradonačelnik je pojasnio da je validacija karata obavezna za sve kako bi se u dogledno vreme uradila prava optimizacija saobraćaja, koja će doneti funkcionalniji prevoz i milionske uštede na svim poljima.

– Nedopustivo je dva ili tri poluprazna autobusa idu jedan za drugim, dok su pojedine linije preopterećene i ne mogu da prevezu sve putnike. Tokom oktobra i novembra biće izbrojani svi putnici u javnom prevozu, na osnovu čega će na proleće početi da se primenjuje novi red vožnje – ukazao je Mali i dodao da broj vozila nije smanjen u špicu, a da j eto učinjeno samo na onim linijama gde za postejećim brojem vozila nije bilo potrebe.

Sistem, prema njegovim rečima,  funkcioniše bez problema, dok u rezervi ima 50 autobusa koji su spremni da se da se uključe u saobraćaj tamo gde je neophodno.

Gradonačelnik je najavio proširenje linija Bg-voza ka Ovči i Resniku, jer se trenutno njime na dnevnom nivou preveze 34.000 Beograđana.

– Plan je da se do septembra naredne godine, zajedno sa Železnicom Srbije uloži 14 miliona evra, kako bi se napravilo 5-6 novih stanica i da se kupe dve ili tri nove kompozicije, kako bi Bg-voz postao deo integrisanog sistema gradskog prevoza – izjavio je Mali.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik