Cena suncokreta, svako ima svoju računicu

Bez autora
Sep 02 2014

Privodi se kraju žetva suncokreta, proizvođači skladište ovogodišnji rod čekajući bolju cenu. Proizvođači imaju svoju, a prerađivači svoju računicu o otkupnoj ceni te uljarice. Suncokretom je na području pet srednjobanatskih opština zasejano četrdeset hiljada hektara. Žetva je do danas završena na oko osamdeset odsto tih površina, ali otkupna cena se i dalje ne zna. Slavko Vukov poljoprivredni proizvođač iz Zrenjanina ovoga proleća suncokret je zasejao na površini od 20 hekatra. Prosečan prinos se kreće oko 3,5 tone po herktaru, što je za ovu godinu, prema rečima ovog proizvođača, i više nego što se moglo očekivati. Jedino što ga u ovom trenutku muči je cena. Cena koja bi po mojoj proceni pokrila troškove, bez zarade, je 35 dinara, sve ispod toga nas vodi u gubitak, kaže Vukov.

Cena suncokreta, svako ima svoju računicuPrivodi se kraju žetva suncokreta, proizvođači skladište ovogodišnji rod čekajući bolju cenu. Proizvođači imaju svoju, a prerađivači svoju računicu o otkupnoj ceni te uljarice.

Suncokretom je na području pet srednjobanatskih opština zasejano četrdeset hiljada hektara. Žetva je do danas završena na oko osamdeset odsto tih površina, ali otkupna cena se i dalje ne zna.

Slavko Vukov poljoprivredni proizvođač iz Zrenjanina ovoga proleća suncokret je zasejao na površini od 20 hekatra. Prosečan prinos se kreće oko 3,5 tone po herktaru, što je za ovu godinu, prema rečima ovog proizvođača, i više nego što se moglo očekivati. Jedino što ga u ovom trenutku muči je cena.

"Cena koja bi po mojoj proceni pokrila troškove, bez zarade, je 35 dinara, sve ispod toga nas vodi u gubitak", kaže Vukov.

Ispred fabrike ulja "Dijamant" ovih dana na istovar suncokreta čeka nepregledna kolona kamiona. U voom kolektivnu očekuju da će obezbediti 200.000 tona ove uljarice, što je dovoljno za narednu godinu dana.

"Cene u regionu su dostupne svima, svi mogu da ih vide i dobiju, a to je objektivan pokazatelj toga da smo mi konkurentni", kaže Slavica Kešelj generalni direktor fabrike ulja "Dijamant".

A ta cena u regionu trenutno iznosi od 230 do 250 evra po toni. Za sada većina proizvođača ovogodišnji rod skladišti očekujući bolju cenu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik