Šećerana još bez strateškog partnera

Bez autora
Sep 03 2014

Primopredaja bijeljinske Fabrike šećera, planirana za kraj juna, još nije završena, a sedamdesetak radnika redovno dolazi na posao, uređuje dvorište i održava pogone. Čeka se novac koji je 21. avgusta odobrila Vlada RS, da bi v. d. direktora fabrike Meho Fafulić preuzeo dužnost od stečajnog upravnika Mladena Košutića. Nije problem da preuzmem dužnost i radim svoj posao, ali još mnogo toga treba biti riješeno u vezi s fabrikom, izjavio je Fafulić, dugogodišnji rukovodilac u ovom preduzeću. On se nada da će što prije biti pronađen strateški partner, ali sve je moguće tek kada stigne prijeko potrebni novac. Riječ je o 95.000 KM, koliko je minimalno potrebno za registraciju preduzeća, urgentni remont te minimalne naknade zaposlenima koji su već nekoliko godina bez plaća. Najgore od svega je što fabrika još nema struju, kazao je za "Dnevni avaz" Rade Rakić, pomoćnik direktora za tehničke poslove.

Šećerana još bez strateškog partneraPrimopredaja bijeljinske Fabrike šećera, planirana za kraj juna, još nije završena, a sedamdesetak radnika redovno dolazi na posao, uređuje dvorište i održava pogone. Čeka se novac koji je 21. avgusta odobrila Vlada RS, da bi v. d. direktora fabrike Meho Fafulić preuzeo dužnost od stečajnog upravnika Mladena Košutića.

Većinski vlasnik

- Nije problem da preuzmem dužnost i radim svoj posao, ali još mnogo toga treba biti riješeno u vezi s fabrikom - izjavio je Fafulić, dugogodišnji rukovodilac u ovom preduzeću.

On se nada da će što prije biti pronađen strateški partner, ali sve je moguće tek kada stigne prijeko potrebni novac.

- Riječ je o 95.000 KM, koliko je minimalno potrebno za registraciju preduzeća, urgentni remont te minimalne naknade zaposlenima koji su već nekoliko godina bez plaća. Najgore od svega je što fabrika još nema struju - kazao je za "Dnevni avaz" Rade Rakić, pomoćnik direktora za tehničke poslove.

On je istakao da je Vlada RS, nakon što je početkom ove godine postala većinski vlasnik, ozbiljno pristupila rješavanju pitanja Fabrike šećera i nada se da će što prije biti izabran strateški partner kako bi se pokrenuo remont.

Revizija ulaganja

Navodno, za fabriku su zainteresirani potencijalni partneri iz Njemačke, Poljske, Španije i Hrvatske. Za pokretanje proizvodnje u Šećerani najzainteresiranija je ZZ "Jankovci" iz Hrvatske, vlasnika Envera Moralića, koja je već ranije ulagala u ovu fabriku.

Kako nam je rečeno u Šećerani, u srijedu, 3. septembra, očekuje se dolazak stručne ekipe iz Hrvatske koja treba utvrditi stanje ispravnosti fabrike te obaviti reviziju dosadašnjih ulaganja.

Propast zbog pranja novca

Šećerana je u stečaj otišla 2007. godine, a u oktobru 2010. počela je proizvoditi šećer. Tada su uslijedili hapšenje Zorana Ćopića i sudski postupak vezan uz pranje novca od droge. Od tada, Šećerana je blokirana, što je bilo ravno katastrofi. Fabrika šećera prešla je u vlasništvo RS nakon što je krajem januara ove godine Vrhovni sud RS osudio Ćopića na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeo imovinu vrijednu oko 20 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik