Minus u budžetu 56 miliona eura

Bez autora
Sep 04 2014

Deficit budžeta Crne Gore je na kraju prve polovine godine iznosio 55,8 miliona EUR ili 1,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i niži je u odnosu na isti period prošle, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG). Na današnjoj sjednici Savjeta CBCG ocijenjeno je da je deficit niži zbog veće naplate poreskih prihoda u prvih šest mjeseci ove godine. U prvoj polovini godine deficit tekućeg računa platnog bilansa je povećan 5,6 odsto u poređenju sa prošlom godinom. Pogoršanje salda tekućeg računa najvećim dijelom je rezultat povećanja spoljnotrgovinskog deficita, kao i smanjenja suficita na računima primarnih i sekundarnih dohodaka, saopštno je iz CBCG.

Minus u budžetu 56 miliona euraDeficit budžeta Crne Gore je na kraju prve polovine godine iznosio 55,8 miliona EUR ili 1,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i niži je u odnosu na isti period prošle, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Na današnjoj sjednici Savjeta CBCG ocijenjeno je da je deficit niži zbog veće naplate poreskih prihoda u prvih šest mjeseci ove godine.

"U prvoj polovini godine deficit tekućeg računa platnog bilansa je povećan 5,6 odsto u poređenju sa prošlom godinom. Pogoršanje salda tekućeg računa najvećim dijelom je rezultat povećanja spoljnotrgovinskog deficita, kao i smanjenja suficita na računima primarnih i sekundarnih dohodaka", saopštno je iz CBCG.

U robnoj razmjeni sa inostranstvom, kako se dodaje, evidentan je i dalje visok nivo uvozne zavisnosti.

"Evidentan je rast priliva stranih direktnih investicija za šest mjeseci ove godine. Prema preliminarnim podacima, neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je 163,7 miliona eura ili 5,5 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine", rekli su iz CBCG.

Savjet je usvojio Makroekonomski izvještaj CBCG za drugi kvartal ove godine, u kojem je konstatovano da i pored pada ukupne industrijske proizvodnje, statistički pokazatelji u većini sektora tokom prvih šest mjeseci imaju trend rasta.

"Povećan je obim aktivnosti u šumarstvu, većini vidova saobraćaja, promet u maloprodaji, veća je vrijednost izvršenih građevinskih radova, a zabilježen je rast dolazaka turista, dok je broj noćenja u padu", navodi se u saopštenju.

Iz CBCG su ocijenili da je bankarski sistem je stabilan, solventan i likvidan, sa i dalje prisutnim visokim nivoom nekvalitetnih kredita.

Savjetu je usvojio i izvještaj o kretanju cijena za drugi kvartal ove godine u kojem je konstatovano da je inflacija u Crnoj Gori, mjerena potrošačkim cijenama u drugom kvartalu zabilježila rast 0,7 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik