Vlada u ponedeljak izlazi sa merama štednje

Bez autora
Sep 04 2014

Ministar finansija Dušan Vujović najavio je da će vlada u ponedeljak, 8. septembra, izaći u javnost sa konkretnim predlozima mera o uštedama u budžetu i dati osnovne smernice rebalansa budžeta, koji će biti upućen u skupštinsku proceduru najkasnije do 15. septembra.Vlada će nastojati da do kraja godine sprovede zacrtane reforme, predočio je Vujović. Smanjenje plata i penzija u rebalansu budžeta aktivno se razmatra i Ministarstvo finansija će u saradnji sa timom vlade, doneti odluku o tome da li će i koliko biti smanjenja primanja građana, izjavio je ministar Vujović.

Vlada u ponedeljak izlazi sa merama štednjeMinistar finansija Dušan Vujović najavio je da će vlada u ponedeljak, 8. septembra, izaći u javnost sa konkretnim predlozima mera o uštedama u budžetu i dati osnovne smernice rebalansa budžeta, koji će biti upućen u skupštinsku proceduru najkasnije do 15. septembra.

Vlada će nastojati da do kraja godine sprovede zacrtane reforme, predočio je Vujović.

Smanjenje plata i penzija u rebalansu budžeta aktivno se razmatra i Ministarstvo finansija će u saradnji sa timom vlade, doneti odluku o tome da li će i koliko biti smanjenja primanja građana, izjavio je ministar Vujović.

On je rekao i da postoji bar 10 scenarija kako možemo da uštedimo u budžetu i da se još nisu odlučili za najbolji, kako bi u rebalansu budžeta što manje smanjivali plate i penzije. "Sa platom od 440 evra i penzijom od 130, može da se živi samo bedno, od toga jedva hleb može da se kupi. Zato pokušavamo da smanjimo troškove budžeta sa minimalnim uticajem na građane", rekao je Vujović.

On je objasnio da je bez smanjenja plata i penzija moguće uštedeti svega 100 miliona dolara godišnje u budžetu koji iznosi oko 13 milijardi dolara.

Takođe, naveo je on, mora da se uradi reforma poreske administracije i da se podignu poreski prihodi.

Imamo situaciju da čitavi gradovi ne plaćaju PDV i da se u njima retko izdaju fiskalni računi, rekao je Vujović i naglasio da to mora da se promeni.

Vlada pokušava da povrati prihode koji se gube zbog "sive" ekonomije i postoji politička volja da se to učini, rekao je Vujović i dodao da ukoliko se povrati 17 milijardi dinara prihoda iz "sive" ekonomije - to će biti uspeh.

Vujović je naveo i da Srbija plaća godišnje milijardu evra kamate na javni dug, što je neodrživo i napomenio da Srbija još nije razvila finansijsku stranu svoje privrede, odnosno, tržište kapitala koje bi finansiralo realni sektor.

On je dodao da je dogovoreno da se polovinom oktobra započnu pregovori sa misijom MMF-a o novom trogodišnjem aranžmanu iz predostrožnosti, kada će biti dogovoren okvir budžeta za 2015. ali, kako je naglasio, bez uslovljavanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik