Koliko će nas koštati grejanje

Bez autora
Sep 04 2014

Zbog poplava i ukrajinske krize, energetska situcija je teška, a cene nepredvidive. Izvesno je da ćemo u grejnu sezonu ući sa starom cenom struje. Cenovnici uglja i drva su na nivou od prošle godine. U avgustu je gas poskupeo jedan odsto, a od 1. oktobra očekuje se još jedno minimalno povećanje, potvrđeno je RTS-u u Agenciji za energetiku.Srpska domaćinstva greju se najviše na struju, ugalj, drva ili iz toplana, a cene su za sada na prošlogodišnjem nivou. Grejanje stana od 60 kvadrata najjeftinije je na drva – mesečno treba do 5.000 dinara, na ugalj najmanje 8.000, za kotao na struju oko 17.000. Na TA peć je tri puta jeftinije, a za gas treba izdvojiti gotovo 9.000 dinara.

Koliko će nas koštati grejanjeZbog poplava i ukrajinske krize, energetska situcija je teška, a cene nepredvidive. Izvesno je da ćemo u grejnu sezonu ući sa starom cenom struje. Cenovnici uglja i drva su na nivou od prošle godine. U avgustu je gas poskupeo jedan odsto, a od 1. oktobra očekuje se još jedno minimalno povećanje, potvrđeno je RTS-u u Agenciji za energetiku.

Srpska domaćinstva greju se najviše na struju, ugalj, drva ili iz toplana, a cene su za sada na prošlogodišnjem nivou. Grejanje stana od 60 kvadrata najjeftinije je na drva – mesečno treba do 5.000 dinara, na ugalj najmanje 8.000, za kotao na struju oko 17.000. Na TA peć je tri puta jeftinije, a za gas treba izdvojiti gotovo 9.000 dinara.

Cene drva i ulja, gasa i nafte formira tržište. Korekcija cene gasa biće minimalna, pa u Udruženju toplana kažu da, osim Šapca, koji cene nije menjao tri godine, zahteva za poskupljenjem za sada nema.

"Cenovna politika u tom trenutku zavisi od ponude i potražnje i energenata, naravno i električne energije i prirodnog gasa", kaže Ljubinko Savić, član Odbora za energetiku Privredne komore Srbije.

"Kod prirodnog gasa, to je kretanje cena nafte na svetskom tržištu i kretanje kursa dolara kod nas i zavisno od toga ćemo videti kako će se promeniti troškovi u odnosu na prošlu godinu", kaže Aca Vučković iz Agencije za energetiku.

Ministar energetike Aleksandar Antić potvrđuje da poskupljenja struje neće biti uskoro i da se radi na izmenama tarifnog sistema, radi smanjenja potrošnje struje za grejanje.

Za velike potrošače moglo bi biti više crvenih kilovata, a za najsiromašnije i one koji redovno plaćaju više olakšica.

Koliko ćemo trošiti za grejanje zavisiće i od vremenskih prilika, ali na svoj račun najviše možemo uticati sami, a to znači štednju energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik