Cvijanović: Povećane penzije i sačuvana radna mjesta

Bez autora
Sep 07 2014

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su najznačajniji rezultati aktuelne Vlade održanje stabilnosti i funkcionalnosti budžeta, povećanje penzija, te očuvanje i otvaranje novih radnih mjesta u Fabrici glinice "Birač" u Zvorniku.Cvijanovićeva je rekla da se budžet veoma brzo "oporavio" od majskih poplava. Ona je rekla da Republika Srpska ne spada u grupu rizično zaduženih niti visoko zaduženih zemalja, dok je u periodu prije dolasaka na vlast SNSD-a bila jedna od najzaduženijih po svim parametrima.

Cvijanović: Povećane penzije i sačuvana radna mjestaPremijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su najznačajniji rezultati aktuelne Vlade održanje stabilnosti i funkcionalnosti budžeta, povećanje penzija, te očuvanje i otvaranje novih radnih mjesta u Fabrici glinice "Birač" u Zvorniku.

Cvijanovićeva je rekla da se budžet veoma brzo "oporavio" od majskih poplava.

Ona je sinoć za Alternativnu televiziju rekla da Republika Srpska ne spada u grupu rizično zaduženih niti visoko zaduženih zemalja, dok je u periodu prije dolasaka na vlast SNSD-a bila jedna od najzaduženijih po svim parametrima.

"Ako uzmemo u obzir da redovno izvršavamo sve svoje obaveze i redovno servisiramo svoj dug, te da je u ovoj godini više vraćeno nego što je uzeto, možemo zaključiti da naredne godine dolazimo u rasterećeniju situaciju", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, nakon majskih poplava napravljen je dodatni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali to, kako je rekla, nije specifikum samo Republike Srpske, već i dugih zemalja u regionu.

Cvijanovićeva je istakla da postojeća visina penzija nije dovoljna, ali je njihova isplata redovna, što je veliki uspjeh, s obzirom da Republika Srpska finansira i penzionere koji su to pravo stekli u Federaciji BiH sa 7,2 miliona KM svakog mjeseca.

"Pored toga, poboljšali smo i stvari koje se odnose na pristup zdravstvenoj zaštiti, kao i opterećenja doprinosa", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila opredijeljenost za borbu protiv korupcije, ali na sistematski i temeljan način.

"Sankcije dolaze kada za to imate uslove, odnosno pravosuđe i znate da će ta stvar dobiti epilog koji treba. Svaki put kada bih imala saznanje o tome, ja bih reagovala. Koliko je samo inspektora MUP-a bilo privedeno, ali tu se priča završava kada je u pitanju Vlada", rekla je ona.

Cvijanovićeva je najavila da će na predstojećoj posjeti Rusiji, tokom sastanka sa predsjednikom te zemlje Vladimirom Putinom, biti riječi o privrednim i političkim, te regionalnim i evropskim temama, kao i ruskom kreditu Republici Srpskoj.

Ona je ukazala i na značaj završetka započetih zajedničkih projekata sa Rusijom, od kojih izgradnja kraka gasovoda "Južni tok" ima smetnju na relaciji EU-Ukrajina-Rusija, kao i na nivou BiH.

Cvijanovićeva je rekla da su u okviru saradnje sa Srbijom potpisani sporazumi fondova zdravstvenog osiguranja, visokoškolskih institucija i agencija za agrarna plaćanja.

"Nije došlo do zamrzavanja određenih projekata. Rečeno je da oni moraju da čekaju zato što Vlada Srbije nije za njih mogla da obezbijedi sredstva, a mi smo rekli da imamo mogućnosti da ih sami dovršimo, pa ćemo da ih nadomjestimo drugim", precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je za zajedničku sjednicu vlada Republike Srpske i Srbije pripremljena analiza i informacija o postojećim projektima, te da se treba pozabaviti prijedlozima sa konferencije u Berlinu koji se mogu konkretizovati na dobrobit građana obje republike.

"Takođe, interesuje nas i na koji način ćemo ubuduće sarađivati po pitanju usklađivanja određenih zakonskih rješenja u procesu približavanja EU", rekla je Cvijanovićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik