Krajem drugog kvartala ostvaren negativan finansijski rezultat

Bez autora
Sep 08 2014

U Federaciji BiH 30. juna ove godine dozvolu za rad imalo je 13 mikrokreditnih organizacija (MKO), od toga 12 MKF (neprofitne organizacije) i jedno MKD (profitna organizacija), saopćeno je iz Agencije za bankarstvo FBiH.Bilansna suma MKO je iznosila 456,3 miliona KM i bila je manja za 19,6 miliona KM ili četiri posto u odnosu na stanje sa 31. decembra prošle godine. Ukupni bruto krediti MKO, kao najznačajnija stavka aktive MKO krajem juna iznosili su 392,6 miliona KM i čine 86 posto ukupne aktive MKO, te su manji za jedan posto u odnosu na kraj prethodne godine, dok su neto krediti iznosili 376,9 miliona KM i manji su za četiri posto.

Krajem drugog kvartala ostvaren negativan finansijski rezultatU Federaciji BiH 30. juna ove godine dozvolu za rad imalo je 13 mikrokreditnih organizacija (MKO), od toga 12 MKF (neprofitne organizacije) i jedno MKD (profitna organizacija), saopćeno je iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Bilansna suma MKO je iznosila 456,3 miliona KM i bila je manja za 19,6 miliona KM ili četiri  posto u odnosu na stanje sa 31. decembra prošle godine.
 
Ukupni bruto krediti MKO, kao najznačajnija stavka aktive MKO krajem juna iznosili su 392,6 miliona KM i čine 86 posto ukupne aktive MKO, te su manji za jedan  posto u odnosu na kraj prethodne godine, dok su neto krediti iznosili 376,9 miliona KM i manji su za četiri posto.
 
Osnovni izvor sredstava MKO su obaveze po uzetim kreditima koje su krajem juna iznosile 261,4 miliona KM ili 57 posto ukupne pasive MKO i manje su za tri posto u odnosu na kraj decembra predhodne godine.
 
Ukupni kapital MKO krajem juna iznosio je 170,5 miliona KM ili 38 posto ukupne pasive MKO koji je manji za pet posto u odnosu na kraj prethodne godine, od čega je kapital MKF iznosio 170,1 milion KM ili 99,8 posto, a kapital jednog MKD 0,4 miliona KM ili 0,2 posto.
 
Na nivou mikrokreditnog sektora u Federaciji BiH s krajem drugog kvartala 2014. godine, ostvaren je negativan finansijski rezultat u iznosu od 9.210 hiljada KM, što je za 16.715 hiljada KM manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je sektor iskazivao pozitivan rezultat, saopćeno je iz Ureda FBA za informisanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik