Šansa za istraživače i inovatore

Bez autora
Sep 08 2014

"Horizont 2020" je najveća investicija Evrope u oblasti istraživanja i inovacija, a od nedavno je otvoren i za Srbiju. Program je otvoren pre svega za naučno-istraživačke institucije, ali i za mala i srednja preduzeća, kompanije, nevladine i vladine organizacije, kaže pomoćnik ministra prosvete Viktor Nedović.Nakon prošlonedeljne ratifikacije sporazuma Vlade Srbije i Evropske unije o učešću naše zemlje u programu istraživanja i inovacija "Horizont 2020", Srbija potpuno ravnopravno ulazi u ovaj program, ističe pomoćnik ministra prosvete za evropske integracije profesor Viktor Nedović.

Šansa za istraživače i inovatore"Horizont 2020" je najveća investicija Evrope u oblasti istraživanja i inovacija, a od nedavno je otvoren i za Srbiju. Program je otvoren pre svega za naučno-istraživačke institucije, ali i za mala i srednja preduzeća, kompanije, nevladine i vladine organizacije, kaže za RTS pomoćnik ministra prosvete Viktor Nedović.

Nakon prošlonedeljne ratifikacije sporazuma Vlade Srbije i Evropske unije o učešću naše zemlje u programu istraživanja i inovacija "Horizont 2020", Srbija potpuno ravnopravno ulazi u ovaj program, ističe pomoćnik ministra prosvete za evropske integracije profesor Viktor Nedović.

"Naše institucije, pre svega naučno-istraživačke biće u prilici da apliciraju, da dobiju projekte, najčešće ne samostalno već u širom konzorcijumu", objašnjava Nedović.

Program je otvoren za veliki broj društvenih i privrednih subjekata.

"Fokus je na naučno-istraživačkim organizacijama ali je 'Horizont 2020' otvoren i za mala i srednja preduzeća, kompanije, nevladine organizacije, Vladine organizacije i druge subjekte u društvu", ističe Nedović.

Program sadrži tri komponente.

"To su izvrsnost u nauci, društveni izazovi i liderstvo u industriji. U sva tri segmenta naši istraživači imaće pristup. Trideset milijardi evra budžeta od ukupno 78, namenjeno je za rešavanje problema sa kojima se Evropa danas suočava", objašnjava Viktor Nedović.

Profesor Nedović ističe da ima zainteresovanih kandidata za ovaj program.

"Na Ministarstvu prosvete je ključna uloga da na organizovan način podrži tu vrstu interesa i Ministarstvo to radi kroz Mrežu kontakt osoba kojima se kandidati prvo javljaju kako bi dobili informacije o programu", kaže Neodvić.

Objašnjava da Ministarstvo prosvete sarađuje pre svega sa Ministarstvom odbrane, ali i sa ostalim ministarstvima u okviru ovog programa.

"Promovišemo ovaj program na različite načine, a svakog četvrtaka u saradnji sa Centrom za promociju nauke promovišemo 'Hotrizont 2020' po različitim privrednim temama", kaže Nedović.

Za 9. i 10. oktobar najvaljuje veliki dogođaj na kojem će eksperti iz Evropske komisije pomoći našim istraživačima da podignu prijavljivanje podignu na viši nivo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik