Prošlo je zlatno vreme za štediše

Bez autora
Sep 08 2014

Sudeći po kamatnim stopama, zlatno vreme za štediše u Srbiji je prošlo. Jedna od alternativa gde se može zaraditi pod uslovom da imate novca za ovu vrstu ulaganja jeste ulaganje u državne hartije od vrednosti. Banke nemaju interes da plaćaju visoke kamate pošto prikupljen novac valja plasirati kvalitetno, a to znači uz očekivanu dobit. Plasiranje sredstava ide sve opreznije i uz tendenciju snižavanja kamata, kaže Goran Milićević, direktor marketinga u Komercijalnoj banci. A to konkretno znači da većih kamatnih stopa od onih kolike su sada na štednju neće biti. Jedan od načina da se zaradi jeste i kupovina državnih hartija od vrednosti trezorskih zapisa i obveznica, što se može preko 21 brokerske kuće ili 15 banaka koje se time bave. Minimalni iznos za ulaganje u dinarske hartije je 200.000 dinara, dok je za papire u evrima nešto niže - 1.000 evra. Za evro zapise kamatne stope se kreću od 4,5 do pet odsto godišnje, što je više od prosečne kamatne stope za štednju koja je ispod tri odsto.

Prošlo je zlatno vreme za štedišeSudeći po kamatnim stopama, zlatno vreme za štediše u Srbiji je prošlo.

Jedna od alternativa gde se može zaraditi pod uslovom da imate novca za ovu vrstu ulaganja jeste ulaganje u državne hartije od vrednosti.

"Banke nemaju interes da plaćaju visoke kamate pošto prikupljen novac valja plasirati kvalitetno, a to znači uz očekivanu dobit. Plasiranje sredstava ide sve opreznije i uz tendenciju snižavanja kamata", kaže Goran Milićević, direktor marketinga u Komercijalnoj banci.

A to konkretno znači da većih kamatnih stopa od onih kolike su sada na štednju neće biti. Jedan od načina da se zaradi jeste i kupovina državnih hartija od vrednosti trezorskih zapisa i obveznica, što se može preko 21 brokerske kuće ili 15 banaka koje se time bave. Minimalni iznos za ulaganje u dinarske hartije je 200.000 dinara, dok je za papire u evrima nešto niže - 1.000 evra. Za evro zapise kamatne stope se kreću od 4,5 do pet odsto godišnje, što je više od prosečne kamatne stope za štednju koja je ispod tri odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik