Slovenija Bruxellesu obećala prodaju Elana

Bez autora
Sep 08 2014

Slovensko ministarstvo financija potvrdilo je u ponedjeljak da je Europskoj komisiji pismeno zajamčilo da će poduzeće za proizvodnju sportske opreme i plovila Elan biti prodano do kraja godine. Iz dobivenog novca tvrtka će državi vratiti i 10 milijuna eura, koliko je primilo za dokapitalizaciju prije nekoliko godina, kad se našlo u teškoćama. Zadnjih nekoliko mjeseci to je bio predmet spora Bruxellesa i Slovenije. Elan i nakon više upozorenja državi nije vratio ta sredstva koja je Europska komisija proglasila neopravdanom državnom pomoći, neprimjerenom s obzirom na europska pravila o tržišnom natjecanju. Zbog toga je Bruxelles čak zahtijevao stečaj Elana, što se sada nastoji izbjeći najavama da će za njega ipak biti nađen strateški kupac, a novac državi na kraju biti vraćen.

Slovenija Bruxellesu obećala prodaju ElanaSlovensko ministarstvo financija potvrdilo je u ponedjeljak da je Europskoj komisiji pismeno zajamčilo da će poduzeće za proizvodnju sportske opreme i plovila Elan biti prodano do kraja godine.

Iz dobivenog novca tvrtka će državi vratiti i 10 milijuna eura, koliko je primilo za dokapitalizaciju prije nekoliko godina, kad se našlo u teškoćama.

Zadnjih nekoliko mjeseci to je bio predmet spora Bruxellesa i Slovenije. Elan i nakon više upozorenja državi nije vratio ta sredstva koja je Europska komisija proglasila neopravdanom državnom pomoći, neprimjerenom s obzirom na europska pravila o tržišnom natjecanju. Zbog toga je Bruxelles čak zahtijevao stečaj Elana, što se sada nastoji izbjeći najavama da će za njega ipak biti nađen strateški kupac, a novac državi na kraju biti vraćen.

Postupak prodaje Elana još uvijek je od lipnja prošle godine otvoren, a proces transparentan s ciljem prodaje Elana uz istodobno vraćanje državne pomoći, navelo je u ponedjeljak u priopćenju ministarstvo financija, dodajući da se trenutačno pregovara s više potencijalnih kupaca, te da se vjeruje da će Elan biti konačno prodan pred kraj ove godine.

U Elanu koji se od lani nalazi na popisu 15 tvrtki u većinskom vlasništvu države namijenjenih prodaji kažu da se njihovo poslovanje ove godine u odnosu na ranije znatno popravilo.

Prihodi su povećani za 19 posto u odnosu na lanjsku godinu, pa se vjeruje da će kraj godine dočekati bez gubitka.

Elan iz Begunja lani je proizveo 355.000 pari skija, a zajedno s proizvodnjom snowboarda drži 8 posto tržišta programa opreme za zimske sportove u svijetu.

Elan zapošljava 530 ljudi. Prošle je godine ostvario 65 milijuna eura prihoda, većinom u izvozu, ali je poslovao s gubitkom.

U tvrtki kažu da se sada nakon više godina oporavlja i svjetsko tržište plovila koja su također u njihovu proizvodnom programu, te da će proizvesti više jedrilica i jahti nego lani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik