CBCG: Crna Gora turistima postaje preskupa

Bez autora
Sep 09 2014

Pouzdanu procjenu koliki će biti prihodi od turizma u ovoj godini nemoguće je dati dok ne stignu zvanični podaci iz jula i avgusta, ali je sigurno da Crna Gora mora unaprijediti cjenovnu konkurentnost jer postaje preskupa – ocijenili su iz Centralne banke Crne Gore odgovarajući na Pobjedino pitanje kakvi će prihodi od turizma biti u ovoj godini. Crna Gora, ocijenili su iz CBCG, postaje preskupa, ne samo u smještaju već i u svim pratećim uslugama. Veoma je značajno da unaprijedimo cjenovnu konkurentnost, jer Crna Gora postaje preskupa. Nije u pitanju samo cijena smještaja, već i svih ostalih pratećih usluga koje postaju glavna stavka na strani izdataka. Jednostavno, moramo shvatiti da smo svi dio jednog paketa turističke ponude, upozoravaju iz Centralne banke.

CBCG: Crna Gora turistima postaje preskupaPouzdanu procjenu koliki će biti prihodi od turizma u ovoj godini nemoguće je dati dok ne stignu zvanični podaci iz jula i avgusta, ali je sigurno da Crna Gora mora unaprijediti cjenovnu konkurentnost jer postaje preskupa – ocijenili su iz Centralne banke Crne Gore odgovarajući na Pobjedino pitanje kakvi će prihodi od turizma biti u ovoj godini.

Cijene visoke

Crna Gora, ocijenili su iz CBCG, postaje preskupa, ne samo u smještaju već i u svim pratećim uslugama.

- Veoma je značajno da unaprijedimo cjenovnu konkurentnost, jer Crna Gora postaje preskupa. Nije u pitanju samo cijena smještaja, već i svih ostalih pratećih usluga koje postaju glavna stavka na strani izdataka. Jednostavno, moramo shvatiti da smo svi dio jednog paketa turističke ponude – upozoravaju iz Centralne banke.

Svjedoci smo, kažu u ovoj instituciji, da su visoke cijene parkinga, plažnog mobilijara, pića… Moramo, savjetuju iz CBCG, unaprijediti cjenovnu konkurentnost ukoliko želimo da ne izgubimo trku sa drugima. U protivnom, iz godine u godinu gubićemo turiste.

- Visoke su cijene parkinga kao što je 2 eura na sat u noćnim satima u Budvi.  Visoke su cijene ležaljki i suncobrana – na nekim plažama i 20 eura. Visoke su i cijene pića… To nas dovodi u situaciju da gubimo turiste – objašnjavaju i upozoravaju iz crnogorske Centralne banke u odgovoru na pitanje šta savjetuju turističkim poslenicima za narednu godinu.

Jedna od ključnih preporuka je i da se produži sezona.

Produženje sezone

- Takođe, jedna od ključnih preporuka je i da se produži trajanje sezone – ponavljaju iz CBCG.

Tačno je, kažu u ovoj instituciji, da je ovogodišnju sezonu obilježio niz eksternih faktora na koje ne možemo uticati, ali možemo na poboljšanje strukture i kvaliteta smještaja i usluga.

- Ove godine je niz eksternih faktora uticao na kretanja u crnogorskom turizmu (elementarne nepogode u regionu, dešavanja u Ukrajini…). Veliki broj kišnih dana je bio, i na to Crna Gora nije mogla uticati. Ono na šta možemo uticati jeste dalji rad na poboljšanju strukture i kvaliteta smještaja, kao i podizanju kvaliteta usluga – smatraju u CBCG.

Na duge staze treba, kako ocjenjuju, podsticati investiranje u izgradnju hotelskih kapaciteta visoke kategorije uz dalji rad na osavremenjivanju putne i prateće infrastrukture (vodosnabdijevanje, električna energija, otpadne vode, čvrst otpad, parking).

Prihodi ne bi trebalo da budu lošiji od prethodnih

U Centralnoj banci očekuju da prihodi od turizma u ovoj godini ne bi trebalo da budu lošiji od prethodnih, ali se „ograđuju“ da bez pouzdanih podataka iz jula i avgusta ne mogu dati pouzdanu procjenu.

- Očekujemo da prihodi neće biti lošiji od prošlogodišnjih, ali kao što smo već istakli, bez podataka o broju noćenja za jul i avgust teško je dati pouzdane procjene.

Na pitanje da li će septembar i oktobar moći da „ispeglaju“ dosadašnji zaostatak, u CBCG kažu procjene govore da je avgust bio bolji od jula.

- Ono što je evidentno, to je da je jul bio slabiji od prošlogodišnjeg. Procjene ukazuju da je avgust bio značajno bolji od jula, a ukoliko budu povoljne vremenske prilike možemo očekivati i dobar septembar – navode iz CBCG.

Procjene na osnovu do sada raspoloživih – šestomjesečnih podataka Monstata govore da su prihodi u 2014. godini za oko 2% veći nego u istom periodu 2013. godine.

- Na osnovu do sada raspoloživih podataka o broju noćenja (izvor podataka Monstat), a to su podaci koji se odnose na prvih šest mjeseci, dosadašnji procijenjeni prihodi u 2014. godini su za oko 2% veći nego u istom periodu 2013. godine. Međutim, pošto najveći broj turista posjećuje Crnu Goru tokom jula i avgusta mjeseca, a ti podaci još nijesu raspoloživi, još nije moguće uraditi pouzdanu procjenu – objašnjavaju iz CBCG.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik