Umihanić: Važno da što prije pokrenemo proizvodnju u "Diti"

Bez autora
Sep 09 2014

Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila Informaciju o hronologiji i aktivnostima Vlade Tuzlanskog kantona na rješavanju statusa d.d. "Dita“ radi ponovnog pokretanja proizvodnog procesa. Za poduzimanje daljih aktivnosti na preuzimanju preduzeća "Dita“ zaduženi su ministar industrije, energetike i rudarstva, ministar finansija i premijer TK-a.Slijedeća aktivnost je kupovina dionica. Ugovor o kupovini dionica je u draftu urađen i poslat je uredu za zakonodavstvo i uredu za pravobranilaštvo na očitovanje. Nakon što se očituju o tom ugovoru, mi ćemo pristupiti daljim koracima što znači kupiti dionice i krenuti u realizaciju odluke koja se tiče oživljavanja "Dite“, rekao je Bahrija Umihanić, predsjednik Vlade TK-a.

Umihanić: Važno da što prije pokrenemo proizvodnju u Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila Informaciju o hronologiji i aktivnostima Vlade Tuzlanskog kantona na rješavanju statusa d.d. "Dita“ radi ponovnog pokretanja proizvodnog procesa.

Za poduzimanje daljih aktivnosti na preuzimanju preduzeća "Dita“ zaduženi su ministar industrije, energetike i rudarstva, ministar finansija i premijer TK-a.

- Slijedeća aktivnost je kupovina dionica. Ugovor o kupovini dionica je u draftu urađen i poslat je uredu za zakonodavstvo i uredu za pravobranilaštvo na očitovanje. Nakon što se očituju o tom ugovoru, mi ćemo pristupiti daljim koracima što znači kupiti dionice i krenuti u realizaciju odluke koja se tiče oživljavanja "Dite“ - rekao je Bahrija Umihanić, predsjednik Vlade TK-a.

Kazao je da se stav revizorske kuće uvažava u cijelosti, te da je zasnovan na zakonu i konkretnim dokumentima. Vladi TK-a je data informacija o finansijskoj perspektivi preduzeća koju su uvažili.

Također, rekao je da kantonalna vlada ništa nije uradila suprotno zakonu niti će to uraditi. Iako je stečaj bio predložen od revizora koji se njemu, prema premijerovim riječima, učinio kao normalno rješenje, revizor nije bio obavezan da razmatra zakon o finansijskoj konsolidaciji društava niti druge aspekte koji su povezani s organizacionim ni intelektualnim kapitalom koji je nesumnjivo prisutan u "Diti“.

Za vrijeme trajanja sjednice Vlade TK-a radnici "Dite“ bili su okupljeni ispred zgrade Bosanskog kulturnog centra.

- Radnici "Dite“ su sve vrijeme za revitalizaciju preduzeća. Ne znam koji su motivi njihovog okupljanja. Oni imaju puno razloga i opravdanja da budu nezadovoljni, jer njihova agonija traje četiri godine. Mi rješavamo njihov problem u skladu sa zakonom. Više puta sam rekao, a ovaj put ponavljam, da bih volio da to ide puno brže nego što se dešava, ali propisi i procedura su takvi, mi ćemo ih ispoštovati dokraja - rekao je Umihanić.

Dodaje da rokova nema, ali da je važno što prije doći u poziciju da se imenuje upravni odbor i direktor "Dite“ i uđe u proces apliciranja prema zakonu o finansijskoj konsolidaciji te da se pokrene proizvodnja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik