Građani moraju imati puno poverenje u javne beležnike

Bez autora
Sep 10 2014

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković nenajavljeno je danas obišao sve javnobeležničke kancelarije u Novom Sadu kako bi se upoznao sa njihovim radom i eventualnim problemima i izazovima sa kojima su se susretale u prvih deset dana svog poslovanja.Selaković je prilikom posete svakoj od kancelarija ukazao na to da javni beležnici moraju biti u svakodnevnoj komunikaciji sa Javnobeležničkom komorom i resornim ministarstvom, kako bi se izbegli mogući propusti u radu, ali i unapredio postojeći sistem poslovanja.

Građani moraju imati puno poverenje u javne beležnikeMinistar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković nenajavljeno je danas obišao sve javnobeležničke kancelarije u Novom Sadu kako bi se upoznao sa njihovim radom i eventualnim problemima i izazovima sa kojima su se susretale u prvih deset dana svog poslovanja.

Selaković je prilikom posete svakoj od kancelarija ukazao na to da javni beležnici moraju biti u svakodnevnoj komunikaciji sa Javnobeležničkom komorom i resornim ministarstvom, kako bi se izbegli mogući propusti u radu, ali i unapredio postojeći sistem poslovanja.

Većina beležnika je istakla da je interesovanje građana za njihov rad veliko i da je do sada urađen veliki broj ugovora i javnobeležničkih isprava, što pokazuje da građani u velikoj meri imaju pozitivan stav prema ovoj profesiji.

Ministar je poručio beležnicima da je potrebno da sami ukažu na to gde su eventualne manjkavosti ili nedorečenosti određenih zakona, kao i Poslovnika o radu javnih beležnika.

On je naveo da će se Ministarstvo pravde truditi da takve sugestije, ukoliko su osnovane, što pre realizuje u saradnji sa Javnobeležničkom komorom, a u cilju dobrog i kvalitetnog funkcionisanja beležnika.

Selaković je istakao da veruje da će javnobeležništvo u Srbiji ispuniti osnovni smisao svog postojanja, a to je pravna sigurnost, uz ocenu da će ono doprineti i većoj pravnoj pismenosti građana.

Ministar je ponovio da su beležnici lica od javnog interesa u koje građani moraju da imaju puno poverenje, ali da takav epitet moraju sami steći i očuvati u budućnosti jer je to poverenje jedan od osnovnih stubova za funkcionisanje javnobeležničke profesije, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik