Registrovane 42 radnje u Bratuncu

Bez autora
Sep 10 2014

Za osam mjeseci od uvođenja jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata u Bratuncu su registrovane 42 trgovačke, zanatske i ugostiteljske radnje, ali je uprkos olakšicama više firmi odjavljeno nego što je ovom periodu prijavljeno, izjavio je načelnik za privredu ove opštine Radenko Radović.On je istakao da je registracija samostalnih preduzetničkih radnji jeftinija, a postupak izdavanja mnogo brži jer opština izdaje rješenje o obavljanju djelatnosti za jedan dan, ukoliko su ispunjeni svi uslovi.

Registrovane 42 radnje u BratuncuZa osam mjeseci od uvođenja jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata u Bratuncu su registrovane 42 trgovačke, zanatske i ugostiteljske radnje, ali je uprkos olakšicama više firmi odjavljeno nego što je ovom periodu prijavljeno, izjavio je načelnik za privredu ove opštine Radenko Radović.

On je istakao da je registracija samostalnih preduzetničkih radnji jeftinija, a postupak izdavanja mnogo brži jer opština izdaje rješenje o obavljanju djelatnosti za jedan dan, ukoliko su ispunjeni svi uslovi.

Radović je naveo da su olakšice koje je uvela Vlada Republike Srpske 1. decembra prošle godine značajan podsticaj preduzetništvu u lokalnim zajednicama.

"Za registraciju je sada potrebno 30 umjesto 100 KM, a opština Bratunac je u skladu sa skupštinskom odlukom oslobodila plaćanja komunalne takse u prvoj godini poslovanja vlasnike novoosnovanih radnji", rekao je Radović.

Viši stručni saradnik za privatno preduzetništvo u bratunačkoj opštini Svetlinka Nikolić kaže da su od 1. januara do 10. septembra odjavljene 64 privatne radnje, od kojih 37 po službenoj dužnosti.

"U ovoj godini su odjavljeni svi preduzetnici koji nisu poslovali u skladu sa Zakonom o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti", precizirala je Nikolićeva.

Prema njenim riječima, 27 privatnih radnji odjavljeno je na zahtjev vlasnika koji su kao razlog naveli tešku ekonomsku situaciju i nemogućnost poslovanja i izmirenja zakonskih obaveza.

Nikolićeva je navela da broj registrovanih privatnih radnji u Bratuncu već nekoliko godina iznosi oko 350.

"Krajem prošle godine bila su prijavljenena 354 privatna preduzetnika, a taj broj je trenutno manji za 20", navodi Nikolićeva.

U ovoj opštini nemaju podatke koliko su radnje, koje su otvorene po skraćenom postupku i uz manje troškove, zaposlile radnika, da li su oni prijavljeni i da li izmiruju obaveze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik