Slavija iz snova

Bez autora
Sep 10 2014

Kako će nakon rekonstrukcije izgledati trg Slavija, mogli su da saznaju svi koji su sinoć u sali opštine Vračar prisustvovali prezentaciji ovog velikog i dugo iščekivanog projekta, čija bi realizacija, prema ranijim najavama, trebalo da počne u martu 2015. godine.Uz pomoć „pauer point” prezentacije dočaran je budući moderan izgled trga, koji je u svesti generacija Beograđana i gostiju prestonice poistovećivan sa gužvom, komunalnim neredom i „nemogućim” saobraćajnim situacijama u kružnom toku, gde svoju putanju traže automobili, tramvaji, trolejbusi, autobusi...

Slavija iz snovaKako će nakon rekonstrukcije izgledati trg Slavija, mogli su da saznaju svi koji su sinoć u sali opštine Vračar prisustvovali prezentaciji ovog velikog i dugo iščekivanog projekta, čija bi realizacija, prema ranijim najavama, trebalo da počne u martu 2015. godine.

Uz pomoć „pauer point” prezentacije dočaran je budući moderan izgled trga, koji je u svesti generacija Beograđana i gostiju prestonice poistovećivan sa gužvom, komunalnim neredom i „nemogućim” saobraćajnim situacijama u kružnom toku, gde svoju putanju traže automobili, tramvaji, trolejbusi, autobusi...

Na pitanja građana odgovarali su Maja Joković Potkonjak, savetnica direktora Urbanističkog zavoda grada Beograda i rukovodilac projekta detaljne regulacije ovog prometnog kružnog toka i Aleksandar Ivanović, zamenik predsednika opštine Vračar.

Jednog od sugrađana koji ima parcelu u procesu restitucije, zanimalo je da li će po planu regulacije na njegovom zemljištu biti saobraćajnica.

– Nijednim santimetrom koji predviđa ovaj nacrt nisu ugroženi interesi bilo kog vlasnika zemljišta– rekla je rukovodilac ovog projekta.

Okupljene je interesovalo i na koji način je predviđena regulacija saobraćaja, pogotovo tramvajskog, dok je jedan od sugrađana izrazio zabrinutost da bi udari košave mogli da na kolovoz nanesu vodu iz fontane u centru trga.

– Saobraćaj ne sme biti ugrožen, jer je bezbednost vozača i putnika na prvom mestu– rekla je Joković- Potkonjak i dodala da bi fontana bila isključena u slučaju da voda iz nje, nošena vetrom, počne da zapljuskuje kolovoz.

– Da li bi u centru trga mogao da se nađe i neki spomenik, koji bi svojom atraktivnošću privlačio inostrane i domaće turiste – želeo je da zna jedan od Vračaraca.

Maja Joković Potkonjak mu je odgovorila da će fontana u središtu kružnog toka na Slaviji biti upravo to – atrakcija i magnet za posetioce glavnog grada.

– Rešenje koje je predvideo ovaj Nacrt je da se podzemnim prolazima može doći do zone fontane, tako da ona neće biti saobraćajem izolovan objekat – dodala je savetnica direktora Urbanističkog zavoda grada Beograda.

Posetioci su se interesovali i za javne garaže i buduću stanicu metroa, koja bi takođe trebalo da bude izgrađena na Slaviji, ali je rečeno da će o njima biti reči drugom prilikom, budući da su ti objekti deo drugog planskog dokumenta.

Opis budućeg trga

– Fontana u središtu
– Razdvojen javni od ostalog saobraćaja formiranjem razdelnih ostrva
– Podzemni prolazi koji eliminišu tačke ukrštanja pešačkog i kolskog saobraćaja
– Atraktivni podzemni prostori povezani sa fontanom u centru
– Plato između Narodne banke Srbije i Trga Slavija na koji će iz središta kružnog toka biti izmešten spomenik Dimitriju Tucoviću

Javni uvid i primedbe

Svi zainteresovani mogu da se sa Nacrtom plana detaljne regulacije trga Slavija upoznaju u prostorijama Gradske uprave, Ulica 27. marta 43-45. Ovaj dokument biće na javnom uvidu do 19. septembra, a pisane primedbe i sugestije dostavljaju se Sekretarijatu za urbanizam.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik