Kako će izledati pumpe u budućnosti?

Bez autora
Sep 10 2014

U Beču će tokom sledeće dve godine u 20. okrugu Brigitenau biti izgrađena najmodernija pumpa za struju "Tower of Power". Osim što će služiti za punjenje automobila i bicikala strujom, ona će služiti za obuku za profesije budućnosti.Na toj pumpi će se obučavati elektroinstalateri na inteligentnim elektro-sistemima (Smart-Grid), auto-mehatroničari, tehničari za održavanje vetrenjača i sl. Kada pumpa bude gotova na njoj će moći svi moderni automobili i bicikli na struju da se napune za manje od 15 minuta – delimično bez kontakta.

Kako će izledati pumpe u budućnosti?U Beču će tokom sledeće dve godine u 20. okrugu Brigitenau biti izgrađena najmodernija pumpa za struju "Tower of Power".

Osim što će služiti za punjenje automobila i bicikala strujom, ona će služiti za obuku za profesije budućnosti. Na toj pumpi će se obučavati elektroinstalateri na inteligentnim elektro-sistemima (Smart-Grid), auto-mehatroničari, tehničari za održavanje vetrenjača i sl.

Kada pumpa bude gotova na njoj će moći svi moderni automobili i bicikli na struju da se napune za manje od 15 minuta – delimično bez kontakta.

Veliki potencijal obrazovnih mogućnosti u modernim profesijama jedan je od razloga zbog kojih je bečka služba zapošljavanja AMS odlučila da finansira ovaj projekat:

"Ja sam ubeđena da je budućnost u elektro-mobilnosti. Mi moramo danas da školujemo ljude za nove tehnologije, jer će tzv. "Green Jobs", tj. radna mesta u oblasti ekologije biti u porastu", kaže Petra Draksl, direktorka AMS Beč.

Ono što je posebno kod ove pumpe budućnosti je to što je energetski samodovoljna a struju dobija iz obnovljivih izvora kao što su dva panela sa solarnim ćelijama na krovu susednog obrazovnog centra i na samoj pumpi, kao i jedna mala vetrenjača.

"To znači da pumpa može da daje onoliko struje koliko sama proizvede", kaže šef projekta, Johan Getinger.

Fotografija © Lukas-Göbl

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik