Klas otvara nova izvozna tržišta: Plasman halal proizvoda u Rusiju

Bez autora
Sep 11 2014

Halal proizvodi kompanija Klas d.d. Sarajevo, Vispak d.d. Visoko i As Jelah uskoro bi se trebali naći na tržištima Rusije, Bjelorusije, Kazahstana i Ukrajine. Rezultat je to ekskluzivnog ugovora o saradnji Klasa i uglednog distributera halal hrane iz Moskve. Ugovor podrazumijeva zastupništvo, distribuciju i prodaju proizvoda As Group na tržištu koje broji skoro 220 miliona stanovnika. Tako bi tjestenina, vafli, čajna peciva, tradicionalni zaliveni i suhi kolači, tahan halva, integralna brašna, dubokozamrznuti proizvodi Klasa, te nrendovi Master, Kent i Oaza, trebali biti distribuirani u nekoliko hiljada trgovina u Rusiji, Bjelorusiji, Kazahstanu i Ukrajini. Vremenom bi se broj trgovina trebao povećavati, a asortiman širiti.

Klas otvara nova izvozna tržišta: Plasman halal proizvoda u RusijuHalal proizvodi kompanija Klas d.d. Sarajevo, Vispak d.d. Visoko i As Jelah uskoro bi se trebali naći na tržištima Rusije, Bjelorusije, Kazahstana i Ukrajine.

Rezultat je to ekskluzivnog ugovora o saradnji Klasa i uglednog distributera halal hrane iz Moskve. Ugovor podrazumijeva zastupništvo, distribuciju i prodaju proizvoda As Group na tržištu koje broji skoro 220 miliona stanovnika.

Tako bi tjestenina, vafli, čajna peciva, tradicionalni zaliveni i suhi kolači, tahan halva, integralna brašna, dubokozamrznuti proizvodi Klasa, te nrendovi Master, Kent i Oaza, trebali biti distribuirani u nekoliko hiljada trgovina u Rusiji, Bjelorusiji, Kazahstanu i Ukrajini. Vremenom bi se broj trgovina trebao povećavati, a asortiman širiti.

„Kada će prva pošiljka robe iz Klasa otići u Rusiju zavisi direktno od složene administrativne procedure. Klas je spreman prilagođavati se zahtjevima ruskog tržišta. Očekujemo da ćemo najviše posla imati na promjenama ambalaže, i registraciji proizvoda koja je obavezna za ulazak na rusko tržište", rekao je Rusmir Hrvić, direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo.

Kupci iz Rusije su obišli i proizvodne pogone i uvjerili se u strogu primjenu međunarodno priznatih standarda upravljanja kvalitetom.

„Dugo smo se raspitivali i provjeravali koje su najveće prehrambene kompanije u BiH, čiji kapaciteti i način proizvodnje mogu zadovoljiti naše stroge kriterije. Nismo slučajno došli u Klas. Znamo da je ovo kompanija sa tradicijom, te da svoje poslovanje bazira na vrhunskom kvalitetu proizvoda, primjenjujući međunarodno priznate standarde upravljanja kvalitetom (ISO, HACCP i Halal). Nama treba veliki proizvođač halal proizvoda sa bogatim izvoznim iskustvom i svim potrebnim izvoznim certifikatima, a to je upravo Klas", istakli su predstavnici distributerske kuće iz Moskve, te dodali da su ugovore o saradnji sklopili sa još samo dvije proizvodne kompanije iz BiH.

Potpisivanjem ugovora s ruskim distributerom halal hrane otvara se mogućnost i za plasman organske hrane koju As Group planira proizvoditi.

Rusi traže halal proizvode

Ruske trgovine doživljavaju posljednjih nekoliko godina pravi bum u prodaji halal proizvoda. Potrošnja halal hrane je u porastu, a kupuju je, ne samo muslimani, nego i svi drugi stanovnici koji ove proizvode smatraju ekološkim i zdravim.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik