Upravljanje transformatorima povereno elektrodistribucijama

Bez autora
Sep 11 2014

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i predstavnici četiri elektroprivredna društva za distribuciju struje potpisali su danas ugovore o davanju prava na korišćenje i upravljanje transformatorskim stanicama od 110 kilovolti. Antić je ugovore o prenošenju prava korišćenja sa države na elektrodistribucije potpisao sa direktorima "Elektrodistribucije Beograd" (EDB), "Elektrodistribucije Centar" iz Kragujevca, "Elektrodistribucije Jugoistok" iz Niša i "Elektrosrbije" iz Kraljeva. On je objasnio da je na ovaj način praktično definisana organizacija u okviru energetskog sistema, s obzirom na to da ranije nije bilo u potpunosti naznačeno u čijoj je nadležnosti briga o transformatorskim stanicama od 110/35 kilovolti. Donošenjem novog zakona o energetici pomenute stanice više neće biti deo prenosnog, već distributivnog sistema, što znači da će njihovo održavanje i upravljanje biti povereno distributivnim preduzećima, precizirao je ministar.

Upravljanje transformatorima povereno elektrodistribucijamaMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i predstavnici četiri elektroprivredna društva za distribuciju struje potpisali su danas ugovore o davanju prava na korišćenje i upravljanje transformatorskim stanicama od 110 kilovolti.

Antić je ugovore o prenošenju prava korišćenja sa države na elektrodistribucije potpisao sa direktorima "Elektrodistribucije Beograd" (EDB), "Elektrodistribucije Centar" iz Kragujevca, "Elektrodistribucije Jugoistok" iz Niša i "Elektrosrbije" iz Kraljeva.

On je objasnio da je na ovaj način praktično definisana organizacija u okviru energetskog sistema, s obzirom na to da ranije nije bilo u potpunosti naznačeno u čijoj je nadležnosti briga o transformatorskim stanicama od 110/35 kilovolti.

Donošenjem novog zakona o energetici pomenute stanice više neće biti deo prenosnog, već distributivnog sistema, što znači da će njihovo održavanje i upravljanje biti povereno distributivnim preduzećima, precizirao je ministar.

Antić je istovremeno izrazio zahvalnost elektrodistribucijama na očuvanju energetskog sistema tokom majskih poplava, uz podsećanje na to da u tom periodu nije bilo prekida isporuke električne energije.

On je najavio da bi do kraja godine mogao da bude završen plan konsolidacije "Elektroprivrede Srbije", koji će ponuditi rešenja za efikasnije funkcionisanje energetskog sistema.

Proces korporativizacije i konsolidacije trebalo bi da ukaže na to kako racionalizovati poslovanje elektroprivrede, smanjiti višak administracije i obezbediti pravilno funkcionisanje sistema, zaključio je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik