Do kraja srpnja doplovilo 360 kruzera - najviše u Dubrovnik i Split

Bez autora
Sep 14 2014

Od početka godine do kraja srpnja u Hrvatskoj je zabilježeno 360 kružnih putovanja stranih brodova koji su doveli više od pola milijuna putnika s dvodnevnim zadržavanjem, no radi se o smanjenju u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je bilo 57 kružnih putovanja više, podaci su to Državnog zavoda za statistiku. Od ovogodišnjih 510.606 putnika najviše ih je boravilo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (68,6 posto) i u Splitsko-dalmatinskoj sa 18,3 posto što je ukupno 86,9 posto. Ostatak kružnih putovanja ostvaren je u Zadarskoj županiji (4,5 posto), Šibensko-kninskoj (3,6 posto), Istarskoj (3,3 posto) i u Primorsko-goranskoj županiji (1,7 posto).

Do kraja srpnja doplovilo 360 kruzera - najviše u Dubrovnik i SplitOd početka godine do kraja srpnja u Hrvatskoj je zabilježeno 360 kružnih putovanja stranih brodova koji su doveli više od pola milijuna putnika s dvodnevnim zadržavanjem, no radi se o smanjenju u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je bilo 57 kružnih putovanja više, podaci su to Državnog zavoda za statistiku.

Od ovogodišnjih 510.606 putnika najviše ih je boravilo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (68,6 posto) i u Splitsko-dalmatinskoj sa 18,3 posto što je ukupno 86,9 posto. Ostatak kružnih putovanja ostvaren je u Zadarskoj županiji (4,5 posto), Šibensko-kninskoj (3,6 posto), Istarskoj (3,3 posto) i u Primorsko-goranskoj županiji (1,7 posto).

Broj putovanja se smanjio za više od 13 posto, dok je broj putnika koji su tako ušli u Hrvatsku isto smanjen za 17,2 posto. S ljepotama Hrvatske su se tako najviše upoznavali državljani Malte, Bahama, Paname, Italije, Bermuda, Belgije, Nizozemske, Grčke, Portugala, Svetog Vincenta i Grenadina, Maršalovih otoka i Francuske.

Ovogodišnji apsolutni hit mjesec bio je lipanj kada je u hrvatsko more doplovilo 107 kruzera koji su doveli 163.754 gostiju. Ti su se kruzeri u Hrvatskoj zadržali 228 dana što je, usprkos ovogodišnjem manjem broju uplovljavanja kruzera, dva dana duže nego prošle godine u isto vrijeme.

Dubrovačka gradska luka Gruž ove godine je zabilježila dolazak najvećeg 330 metara dugog megakruzera do sada "Regal Princessa". Brod je to s preko 142 tisuće tona, a u njegovu utrobu na 19 paluba se može smjestiti 1346 članova posade i 3560 putnika. Kako je najavljeno taj će megakruzer ove godine u Dubrovnik pristajati čak šest puta.

Do kraja ove godine u splitsku će gradsku luku prema najavama uploviti ukupno 230 kruzera, dok je već sada po planu za 2015. godinu planiran posjet 271 kruzera gradu pod Marjanom što je znatno povećanje. Uspjeh je to, čini se, zbog nedavne obnove i proširenja vezova 26. i 27. za domaće putnike, pa je tako splitska luka imala manje kruzera na sidrištu, a više na vezovima u luci i time ostvarila više prihoda. Zahvaljujući kruzerima do kraja srpnja ove godine Split je posjetilo 100.000 turista.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik