Inspekcijskom kontrolom koridora zabranjen rad na četiri gradilišta

Bez autora
Sep 14 2014

Inspekcija rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je, nakon inspekcijske kontrole 37 poslodavaca koji izvode radove visokogradnje i niskogradnje na gradilištima na Koridoru 10, Koridoru 11 i magistralnom putu M 1/11, zabranila rad na četiri gradilišta, podnela 28 prekršajnih prijava i donela 27 rešenja kojima je naloženo otklanjanje nedostataka.U saopštenju ovog ministarstva navodi se da je prilikom nadzora utvrđeno da pored toga što pojedini poslodavci ne primenjuju propisane mere iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, jedan broj zaposlenih ne koristi na radnom mestu sredstva za ličnu zaštitu koja im je poslodavac izdao u skladu sa aktom o proceni rizika.

Inspekcijskom kontrolom koridora zabranjen rad na četiri gradilištaInspekcija rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je, nakon inspekcijske kontrole 37 poslodavaca koji izvode radove visokogradnje i niskogradnje na gradilištima na Koridoru 10, Koridoru 11 i magistralnom putu M 1/11, zabranila rad na četiri gradilišta, podnela 28 prekršajnih prijava i donela 27 rešenja kojima je naloženo otklanjanje nedostataka.

U saopštenju ovog ministarstva navodi se da je prilikom nadzora utvrđeno da pored toga što pojedini poslodavci ne primenjuju propisane mere iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, jedan broj zaposlenih ne koristi na radnom mestu sredstva za ličnu zaštitu koja im je poslodavac izdao u skladu sa aktom o proceni rizika.

Inspekcija rada je na gradilištu u Nišu iz tog razloga podnela 15 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv zaposlenih, a propisana novčana kazna za taj prekršaj iznosi od 10.000 do 20.000 dinara.

Najviše nepravilnosti utvrđeno je u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Naime, zaposleni nisu osposobljeni za bezbedan i zdrav rad niti za pružanje prve pomoći, ne postoji stručni nadzor za opremu za rad, a ni propisana uputstva za upotrebu i bezbedan rad (dizalice, mašine za malterisanje), skele su postavljene bez propisane tehničke dokumentacije i na njima nema zaštitne ograde, ili nisu doneti akti o proceni rizika na radnom mestu.

U oblasti radnih odnosa najviše prekršajnih prijava podneto je zbog angažovanja lica bez zaključenog ugovora o radu, takozvanog rada na „crno“.

Na jednom gradilištu zatečeno je 22 strana državljana koji su radili bez radne dozvole, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik