Posrnula preduzeća, investitori na potezu

Bez autora
Sep 14 2014

U protekle tri nedelje, poslovodstva i sindikati preduzeća čije su šanse za uspešnu privatizaciju najveće, s nadležnima u Agenciji za privatizaciju razmatrali su najbolje modele i mogućnosti privatizacije. Na razgovor je pozvano 150 preduzeća. U ponedeljak ističe rok do kada potencijalni investitori mogu da dostave pisma zainteresovanosti. Poslednja šansa za prodaju ili strateško partnerstvo, u suprotnom sledi stečaj – ono je što čeka 502 preduzeća do kraja iduće godine. Marijana Radovanović, v. d. direktora Agencije za privatizaciju, kaže da su i rukovodstva i sindikati svesni stanja u kome se nalaze preduzeća i da su sve strane, uključujući i sindikate, svesne da nekada postoje i nerealna očekivanja. Prema njenim rečima, određeni broj subjekata otići će u stečaj.

Posrnula preduzeća, investitori na potezuU protekle tri nedelje, poslovodstva i sindikati preduzeća čije su šanse za uspešnu privatizaciju najveće, s nadležnima u Agenciji za privatizaciju razmatrali su najbolje modele i mogućnosti privatizacije. Na razgovor je pozvano 150 preduzeća.

U ponedeljak ističe rok do kada potencijalni investitori mogu da dostave pisma zainteresovanosti.

Poslednja šansa za prodaju ili strateško partnerstvo, u suprotnom sledi stečaj – ono je što čeka 502 preduzeća do kraja iduće godine.

Marijana Radovanović, v. d. direktora Agencije za privatizaciju, kaže da su i rukovodstva i sindikati svesni stanja u kome se nalaze preduzeća i da su sve strane, uključujući i sindikate, svesne da nekada postoje i nerealna očekivanja. Prema njenim rečima, određeni broj subjekata otići će u stečaj.

Tri puta je "Prva petoletka" u Trsteniku pokušavala prodaju u celini, ali kupca za tako širok dijapazon proizvodnje nije bilo.

Ljubisav Panić, generalni direktor "Prve petoletke", kaže da je realnije očekivati da se prodaja i privatizacija obave po proizvodnim programima i delovima onako kako se praktično i pripremala dokumentacija.

"Sindikat će se boriti za svako radno mesto i za što stimulativnije otpremnine", kaže Dragan Stanojčić iz Samostalnog sindikata preduzeća "Hidraulika – Petoletka".

"Trajal" je izdvojio četiri fabrike – pneumatika, guma i eksploziva, uključujući i pogon u Makedoniji – za prodaju. Prema novom zakonu, moguće je prodati i samo imovinu.

Zastupnik državnog kapitala u "Trajalu" Sonja Veselinović smatra da bi proizvodne celine koje se sastoje od proizvodnje zaštitnih sredstava, pirotehnike, hemijskih sredstava i energetike trebalo opredeliti za strateško partnerstvo.

"Bolje je naći strateškog partnera koji bi održao fabriku u celini, jer bi tada najveći broj radnika ostao", kaže Milosav Vukojčić, predsednik SSS u "Trajalu".

Dok u Agenciji očekuju da će najviše pisama investitora, po pravilu, stići poslednjeg dana, nama se javio jedan koji je to već uradio. Od ostalih ga izdvaja to što umesto novca nudi ideju.

Procenjuje da će bicikl u budućnosti imati veliku primenu, među proizvođačima karte su podeljene i samo velika inovacija, kaže, može da osvoji parče svetskog tržišta. Njegov patent je novi pogonski mehanizam.

"Ja sam uspeo, to nije perpetuum mobile, da povećam snagu skoro dva puta, konkretno povećanje 90 posto obrtnog momenta", kaže Ratko Košpić, mašinski inženjer.

Takav vid privatizacije ne predviđa nijedan zakon, ali je moguće da neko od investitora, do kraja decembra, kada se očekuju prvi pojedinačni pozivi za privatizaciju 502 preduzeća, novac najpre uloži u ideju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik