Razvoj železničke infrastrukture među prioritetima

Bez autora
Sep 15 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će u Srbiji u naredne tri godine biti rekonstruisano, ali i izgrađeno više od 400 kilometara pruga. Mihajlović je tokom obilaska deonice pruge Beograd – Bar, između Lazarevca i Lajkovca, povodom Dana železničara, istakla da trenutna vrednost projekata koji se realizuju na železnici iznosi 1,2 milijarde evra, uz napomenu da će u narednom periodu biti završeni projekti finansirani kreditima EBRD-a, Češke i Rusije. U narednih nekoliko meseci, kako je najavila, biće urađena studija izvodljivosti za streteški najznačajniju prugu Beograd–Budimpešta, koja će Srbiji omogućiti da postane važan tranzitni pravac u regionu. Ona je, čestitajući železničarima njihov dan, poručila da će Vlada i resorno ministarstvo u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti razvoju železnice.

Razvoj železničke infrastrukture među prioritetimaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će u Srbiji u naredne tri godine biti rekonstruisano, ali i izgrađeno više od 400 kilometara pruga.

Mihajlović je tokom obilaska deonice pruge Beograd – Bar, između Lazarevca i Lajkovca, povodom Dana železničara, istakla da trenutna vrednost projekata koji se realizuju na železnici iznosi 1,2 milijarde evra, uz napomenu da će u narednom periodu biti završeni projekti finansirani kreditima EBRD-a, Češke i Rusije.

U narednih nekoliko meseci, kako je najavila, biće urađena studija izvodljivosti za streteški najznačajniju prugu Beograd–Budimpešta, koja će Srbiji omogućiti da postane važan tranzitni pravac u regionu.

Ona je, čestitajući železničarima njihov dan, poručila da će Vlada i resorno ministarstvo u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti razvoju železnice.

Prema njenim rečima, sutra će u Beograd doći zvaničnici iz Ruske Federacije, sa kojima će biti razgovarano o realizaciji ruskog kredita za železnicu Srbije.

Na današnji dan 1884. godine puštena je u saobraćaj prva pruga u javnom saobraćaju u Srbiji Beograd – Niš, zbog čega se taj dan obeležava kao Dan železničara.

Mihajlović je danas obišla i ranžirnu stanicu Beograd u Makišu, koja je najveća stanica te vrste u ovom delu Evrope sa ukupno 48 koloseka u dužini većoj od 70 kilometara.

Ocenite tekst
Komentari
  • Siniša Tatalović

    Sep 16 2014
    Interesuje me kako niko ništa nekaže šta Mađari misle o ovom našem "grandioznom" projektu, ili svi zaboravljaju da je Budimpešta u Mađarskoj.
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik