Još dugo ćemo mi roming plaćati

Bez autora
Sep 16 2014

Ako vas je obradovala informacija da od sledeće godine neće biti doplate za roming u regionu, moramo da vas razočaramo. Naime, dogovor nije tako blizu, jer su države regiona tek na početku višegodišnjeg procesa prilagođavanja cena. Sledeće godine bez rominga na letovanje - ova pobedonosna najava iz Crne Gore, međutim, samo zvuči kao dobra vest. U srpskom regulatornom telu kažu da bi trogodišnji proces ukidanja rominga između kandidata za članstvo u EU - Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Turske mogao da otpočne potpisivanjem sporazuma krajem septembra. To svakako nije moguće izvesti odmah. Taj neki vremenski period... takvi su predlozi a da li će do kraja biti tako... svi su dobili zaduženja na ovom sastanku u Skoplju da još jednom razmotre mogućnosti zakonodavnog okvira i svih tih stvari koje treba da se urade da se jedan takav sporazum postigne, kaže Milan Janković iz RATEL-a.

Još dugo ćemo mi roming plaćatiAko vas je obradovala informacija da od sledeće godine neće biti doplate za roming u regionu, moramo da vas razočaramo.

Naime, dogovor nije tako blizu, jer su države regiona tek na početku višegodišnjeg procesa prilagođavanja cena.

Sledeće godine bez rominga na letovanje - ova pobedonosna najava iz Crne Gore, međutim, samo zvuči kao dobra vest. U srpskom regulatornom telu kažu da bi trogodišnji proces ukidanja rominga između kandidata za članstvo u EU - Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Turske mogao da otpočne potpisivanjem sporazuma krajem septembra.

"To svakako nije moguće izvesti odmah. Taj neki vremenski period... takvi su predlozi a da li će do kraja biti tako... svi su dobili zaduženja na ovom sastanku u Skoplju da još jednom razmotre mogućnosti zakonodavnog okvira i svih tih stvari koje treba da se urade da se jedan takav sporazum postigne", kaže Milan Janković iz RATEL-a.

A takav međudržavni sporazum omogućio bi da se cene rominga između zemalja kandidata u roku od tri godine izjednače s onima koje trenutno važe u EU.

"To je dosta niže. Za govor i za SMS nekoliko puta, a za prenos podataka odnosno korišćenje interneta i data traffic to je 20 - 30 puta", kaže Janković.

Regionalni regulatori očekuju protivljenje lokalnih operatera, jer ukidanje ili smanjenje cene rominga za njih znači smanjenje prihoda. Iz državnog operatera Telekoma Srbije nisu želeli pred kameru, ali se njihov stav podudara s onim koji zastupaju i Telenor i VIP, a to je da bi voleli da su bili obavešteni o ovoj inicijativi.

Telekom Srbije nije zvanično obavešten o pokretanju inicijative za ukidanje rominga u zemljama regiona. Potpuno ukidanje rominga moglo bi da znači i formiranje jedinstvenog telekomunikacionog tržišta za pomenute zemlje, što je vrlo kompleksno pitanje. Međutim, pre bilo kakvih ozbiljnijih komentara morali bismo imati uvid u dokument.

U VIP-u smatraju i da je rok od tri godine za ukidanje rominga nerealan, jer je i Evropskoj uniji za to trebalo više od šest godina.

Dok iz Crne Gore poručuju da za sprovođenje ove inicijative nije potrebna saglasnost mobilnih operatera, resorni srpski ministar Rasim Ljajić kaže da Sporazum neće biti obavezujući. On, međutim, veruje da će korist biti obostrana - manji računi za građane, a više telefoniranja u regionu za mobilne operatere.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik