Potrošačke cijene pale sedmi mjesec zaredom

Bez autora
Sep 16 2014

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u kolovozu su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile niže u odnosu na srpanj za 0,1 posto, dok su u odnosu na kolovoz prošle godine pale za 0,3 posto. To je već sedmi mjesec zaredom kako cijene padaju na godišnjoj razini, pri čemu se pad ubrzao, s obzirom na to da je u srpnju iznosio 0,1 posto. Padu potrošačkih cijena u kolovozu na godišnjoj razini najviše je pridonio pad cijena obuće i odjeće, za 4,2 posto, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi potrošačke košarice čine udio od gotovo 30 posto, pale za 3,0 posto. S padom od 0,6 posto slijede cijene pokućstva i opreme za kuću, dok su cijene ostalih dobara i usluga pale 0,5 posto.

Potrošačke cijene pale sedmi mjesec zaredomPrema podacima Državnog zavoda za statistiku, u kolovozu su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile niže u odnosu na srpanj za 0,1 posto, dok su u odnosu na kolovoz prošle godine pale za 0,3 posto. To je već sedmi mjesec zaredom kako cijene padaju na godišnjoj razini, pri čemu se pad ubrzao, s obzirom na to da je u srpnju iznosio 0,1 posto.

Padu potrošačkih cijena u kolovozu na godišnjoj razini najviše je pridonio pad cijena obuće i odjeće, za 4,2 posto, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi potrošačke košarice čine udio od gotovo 30 posto, pale za 3,0 posto. S padom od 0,6 posto slijede cijene pokućstva i opreme za kuću, dok su cijene ostalih dobara i usluga pale 0,5 posto.

S druge strane, najviše su na godišnjoj razini, 2,9 posto, porasle cijene alkoholnih pića i duhana, a slijede cijene rekreacije i kulture s rastom od 2,7 posto. Cijene ugostiteljskih usluga ojačale su pak 1,8 posto, dok su za 1,7 posto porasle cijene zdravstva, kao i cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva. S rastom od 1,0 posto slijede cijene prometa, dok su cijene komunikacija porasle 0,4 posto, a cijene obrazovanja 0,2 posto.

Do kraja ove godine očekujemo iščezavanje negativnih godišnjih stopa rasta, iako će i dalje izostajati pritisak na rast cijena sa strane domaće potražnje. Stoga bi na razini cijele godine prosječna stopa inflacije potrošačkih cijena mogla zabilježiti stagnaciju u odnosu na 2013., poručuju analitičari RBA.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik