Ruska VTB banka parafirala ugovor o kreditu od 76 miliona evra

Bez autora
Sep 16 2014

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su danas u Moskvi predstavnici ruske VTB banke parafirali ugovor o kreditu Srpskoj od 76 miliona evra. Sada bi trebalo da u institucijama Republike Srpske provedemo proceduru u vezi sa tim kreditom. To je jedan od važnih segmenata za Srpsku kojim smo uspjeli da pridobijemo nova sredstva za podršku u finansiranju njenih institucija, obezbijedimo održivost budžeta, penzija i plata javnom sektoru, a biće i podrške Razvojne-investicione banke, istakao je Dodik. On je naglasio da je drugog dana posjete Moskvi delegacija Srpske, u kojoj je i predsjednik Vlade Željka Cvijanović, dogovorila sa predstavnicima "Zarubežnjefta" isporuku mazuta za sve gradove i javne ustanove koje se griju na ovaj energent, tako da neće biti zastoja tokom grijne sezone u Banjaluci i Prijedoru, te javnim ustanovama i školama širom Srpske.

Ruska VTB banka parafirala ugovor o kreditu od 76 miliona evraPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da su danas u Moskvi predstavnici ruske VTB banke parafirali ugovor o kreditu Srpskoj od 76 miliona evra.

"Sada bi trebalo da u institucijama Republike Srpske provedemo proceduru u vezi sa tim kreditom. To je jedan od važnih segmenata za Srpsku kojim smo uspjeli da pridobijemo nova sredstva za podršku u finansiranju njenih institucija, obezbijedimo održivost budžeta, penzija i plata javnom sektoru, a biće i podrške Razvojne-investicione banke", istakao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni iz Moskve.

On je naglasio da je drugog dana posjete Moskvi delegacija Srpske, u kojoj je i predsjednik Vlade Željka Cvijanović, dogovorila sa predstavnicima "Zarubežnjefta" isporuku mazuta za sve gradove i javne ustanove koje se griju na ovaj energent, tako da neće biti zastoja tokom grijne sezone u Banjaluci i Prijedoru, te javnim ustanovama i školama širom Srpske.

"U tom pogledu zaista smo naišli na razumijevanje ljudi u Moskvi i spremnost da pomognu. Mislim da je to pitanje riješeno i da je riječ o jednom aranžmanu koji je povoljan i održiv i za gradove i ustanove", naveo je predsjednik Srpske.

On je ocijenio da je veoma važna činjenica da je delegacija Srpske razgovarala i sa predstavnicima preduzeća u okviru Maršal grupe, koja se bavi uvozom prehrambenih proizvoda u Rusiju, o mogućnostima da se Srpskoj omogući da bude značajan izvoznik hrane za ovu zemlju.

"Imajući u vidu naše trenutne uslove i veoma lošu godinu za poljoprivednu proizvodnju, prioritet je stavljen na načine njenog poboljšanja, kao i mogućnosti proizvodnje robe koja bi ovdje imala prođu. U svakom slučaju nastavićemo te razgovore i dalje", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da se u Moskvi održava i Sajam hrane, tako da je i u okviru te manifestacije delegacija Srpske imala značajne susrete sa proizvođačima i trgovcima.

"Ono što je važno za poljoprivrednu proizvodnju, to je tržište. Tržište ovdje postoji. Trebamo sve da učinimo u Republici Srpskoj da obezbijedimo proizvođače i stabilne uslove proizvodnje, a naravno kupac je već na neki način obezbijeđen", naglasio je predsjednik Republike.

Prema njegovim riječima, na ruskom tržištu postoji potražnja za velikim količinama poljoprivrednih proizvoda, za koje postoje veliki proizvodni resursi u Srpskoj.

Dodik je dodao da će večeras u nastavku posjete Moskvi, biti održan ranije dogovoreni sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"U svakom slučaju, tokom dana i sutra, kada završavamo posjetu Moskvi, nastavićemo da razgovaramo i sa drugim važnim ljudima ruske države i privrede o različitim temama koje su od značaja za Srpsku", rekao je Dodik

Stabilna sezona grijanja u Banjaluci i Prijedoru

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je danas u Moskvi sa predstavnicima kompanije "Zarubežnjeft" dogovorena isporuka mazuta, čime će i ove godine biti omogućena stabilna sezona grijanja u Banjaluci i Prijedoru.

Cvijanović je istakla da je dogovoreno i snabdijevanje ruskog tržišta poljoprivrednim i drugim proizvodima čime je, kako je naglasila, otvorena prilika za proizvođače iz Republike Srpske.

"Sa investicionom Maršal grupom razmatran je način ruskog učešća u podsticanju i organizovanju samog procesa proizvodnje u Srpskoj radi izvoza na rusko tržište. Takođe, sa Moskovskom oblasti dogovora se isporuka prehrambenih proizvoda - mesa, voća, povrća...", istakla je Cvijanovićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik