Predstavljanje ključnih mera štednje 18. septembra

Bez autora
Sep 16 2014

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da Srbija do 2017. godine treba da svede budžetski deficit sa 2,5 milijardi na jednu milijardu evra, i najavio da će rebalans budžeta za ovu godinu, u kojem će se naći ključne mere štednje, biti predstavljen u četvrtak, 18. septembra.Vujović je na okruglom stolu u organizaciji nedeljnika NIN "Rebalans budžeta i akcizna roba" rekao da Vlada trenutno radi na procenama neophodnih ušteda, kao i toga koliko će ko tereta da podnese.

Predstavljanje ključnih mera štednje 18. septembraMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da Srbija do 2017. godine treba da svede budžetski deficit sa 2,5 milijardi na jednu milijardu evra, i najavio da će rebalans budžeta za ovu godinu, u kojem će se naći ključne mere štednje, biti predstavljen u četvrtak, 18. septembra.

Vujović je na okruglom stolu u organizaciji nedeljnika NIN "Rebalans budžeta i akcizna roba" rekao da Vlada trenutno radi na procenama neophodnih ušteda, kao i toga koliko će ko tereta da podnese.

On je ukazao na to da će za nužne promene biti potrebne tri godine, uz napomenu da likvidnosti ima dovoljno, ali da je neophodno reagovati odmah kako kasnije ne bismo došli u situaciju da nam kreditori diktiraju šta treba da radimo.

Prema njegovim rečima, mere štednje u Nacrtu budžeta za 2015. godinu biće postavljene na četiri stuba.

To su, kako je objasnio, rashodna strana, smanjivanje sive ekonomije, unapređenje fiskalnog sistema i reorganizacija poreske uprave i povećanje efikasnosti javnih preduzeća.

Vujović je najavio da će Nacrt budžeta za narednu godinu biti vrlo brzo objavljen i da će, na neki način, biti vezan za budžete za 2016. i 2017. godinu, jer je do tada potrebno da se deficit svede na milijardu evra.

Ministar je istakao da država više neće davati subvencije za poljoprivrednike koji imaju više od sto hektara zemlje ili uzimaju zemlju u zakup.

On je potvrdio da postoji veliko interesovanje za kupovinu firmi koje se nalaze u restrukturiranju, i izrazio nadu da će biti dovoljno zainteresovanih kako bi ona preduzeća koja imaju perspektivu iz te grupe od 502 firme nastavila da posluju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik